Adrian Năstase, din nou după gratii. Filmul zilei în care fostul premier a fost condamnat în Dosarul Zambaccian

Data publicării:
nastase 1

După un an de libertate, fostul premier Adrian Năstase s-a întors după gratii, condamnat defintiv de instanţa supremă pentru fapte de corupţie şi şantaj în dosarul Zambaccian. Sentinţa a fost de patru ani de închisoare, însă Adrian Năstase ar putea fi eliberat condiţionat după opt luni, în primul rând din cauza vârstei, dar şi pentru că a executat deja nouă luni într-un alt dosar – Trofeul Calităţii.

Mă aşteptam la orice”, a spus Adrian Năstase după sentinţă, recunoscând totodată că nu era pregătit pentru o nouă pedeapsă. O decizie „îngrozitoare (...), extrem, extrem de injustă, o răzbunare murdară. Ce pot să spun mai mult?”, a spus fostul premier, în ultima declaraţie înainte de a fi luat în custodie de poliţie pentru a fi încarcerat.

Pronunţarea a fost aşteptată de familia Năstase la reşedinţa din strada Zambaccian.

Completul de cinci judecători a decis să o condamne la trei ani de închisoare cu suspendare şi pe Dana Năstase, găsită vinovată pentru participare la fapta de corupţie a soţului său. În cei trei ani, Dana Năstase este obligată să se prezinte regulat la Poliţie şi să anunţe ori de câte ori are intenţia să îşi schimbe domiciliul sau să părăsească ţara.

În acelaşi dosar a fost condamnată şi Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, cea care l-a mituit pe Adrian Năstase pentru a o menţine în funcţie. În cazul său, pedeapsa este de patru ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai decis să îi confişte lui Adrian Năstase suma pe care a primit-o ca mită de la Irina Jianu, aproximativ 400.000 de euro.

Sentinţa a fost pronunţată de toţi cei cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au votat pentru condamnarea inculpaţilor din dosar.

Noi nu ne aşteptam la o astfel de pedeapsă, noi am susţinut vinovăţia, e o pedeapsă grea, complicată. Adrian Năstase va trece și prin această grea încercare, pentru că e foarte dificil pentru el să se reîntoarcă în penitenciar”, a spus la rândul său avocatul apărării, Ion Cazacu.

Avocatul a amintit că trei judecători care l-au condamnat pe Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calității au făcut parte şi din acest complet de judecată. „Din moment ce ei l-au considerat atunci simbolul corupției clasei politice din România, era greu de imaginat că își vor schimba părerea”, a spus Ion Cazacu. În opinia sa, în acest proces a fost judecat mai degrabă omul, nu dosarul.

Sora fostului premier, Dana Barb, a avut o reacţie aspră: „Noi suntem pregătiţi mereu. Asta a fost soarta noastră în această ţară. I-am zis fratelui meu: ai vrut să fii patriot, te pedepsesc toţi cei care ţi-au vrut răul. Trebuia să-ţi vezi de tine, nu să lupţi pentru România. Cine luptă pentru România este pedepsit. Avem foarte multă putere. Noi suntem foarte pregătiţi.

Consiliat de avocaţii săi, Adrian Năstase a ales să se predea la Secţia de Poliţie nr. 2, în raza căreia locuieşte, unde a ajuns şi mandatul de executare emis de instanţă. Poliţiştii l-au aplicat imediat şi l-au încătuşat pe fostul premier, condamnat pentru corupţie şi şantaj. Echipajul de poliţie l-a dus la Penitenciarul Rahova, acolo unde va sta trei săptămâni, atât cât durează perioada de carantină.

E un bărbat adevărat şi o să vedeţi că o să treacă peste aceste aspecte. Cred că pentru nici un om, oricât de tare ar fi, o asemenea reîntoarcere în penitenciar nu înseamnă ceva uşor. (...) O să încercăm să iniţiem contopirea pedepselor ca să vedem ce urmează după, pentru că legea prevede nişte facilităţi pentru cei care au peste 60 de ani”, a arătat avocatul Ion Cazacu. Condamnat la patru ani de închisoare, Adrian Năstase ar putea executa mai puțin de un an din pedeapsă.


Victor Ponta: Decizia instanţei este injustă. Este un condamnat politic, principala ţintă a lui Traian Băsescu

În timp ce liberalii spun că se aşteptau la o astfel de sentinţă pentru Adrian Năstase, social-democraţii s-au arătat surprinşi. Liderii PSD îl susţin în continuare pe fostul preşedinte al partidului, deşi se află la a doua condamnare. Însuşi şeful partidului, premierul Victor Ponta, insistă că Adrian Năstase este un condamnat politic.

Este o hotărâre extem de dură la care, dacă nu suntem ipocriţi, ne aşteptam foarte mulţi dintre noi. Ar trebui să ne limităm să respectăm această decizie”, a declarat în schimb deputatul PNL Alina Gorghiu.

Puiu Haşotti, liderul senatorilor liberali, apreciază că justiţia şi-a spus cuvântul: „Nu mă pot bucura, pentru că nu mă pot bucura de răul nimănui. (...) Justiţia îşi face datoria. Deciziile nu trebuie comentate.

În timp ce liberalii refuză să comenteze decizia Curţii Supreme, social-democraţii dau vina pe Traian Băsescu pentru ce i se întâmplă lui Adrian Năstase. „Adrian Năstase are dreptate, decizia instanţei este injustă. (...) Este un condamnat politic (...), a fost principala ţintă a lui Traian Băsescu”, a spus Victor Ponta la Romania TV.

Purtătorul de cuvânt al PSD face declaraţii în aceeaşi direcţie: „Este o decizie a instanţei pe care am primit-o cu tristeţe. Ne aşteptam la o altă sentinţă. Suntem alături de familia lui Adrian Năstase. (...) Arată răul pe care Traian Băsescu l-a făcut în aceşti ani politizând justiţia din România.

De altfel, încă dinainte de aflarea sentinţei, social-democraţii i-au transmis lui Adrian Năstase mesaje de încurajare. „Ideea de a fi hăituit o viaţă întreagă de sistemul lui Băsescu e o mare nedreptate”, spunea Ponta. „Dumnezeu să îl ajute”, declara Gheorghe Nichita, primarul social-democrat al Iaşului. „Suntem alături de el”, arăta la rândul său Rovana Plub, fostul ministru al Mediului. Liviu Dragnea, un alt PSD-ist care îşi aşteaptă sentinţa în dosarul Referendumul, transmitea şi el gânduri bune: „Mă rog la Dumnezeu să îi fie bine.

După prima condamnare în dosarul Trofeul Calităţii, social-democraţii anunţau că păstrează vacant postul de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD până la revenirea lui Adrian Năstase în politică.


Comentarii la Digi24: „Nu pot să fiu de acord cu ideea că există un viitor viabil la vârf după două condamnări penale

Sentinţa dată familiei Năstase a fost un subiect discutat şi în cadrul unei ediţii speciale la Digi24. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat că o condamnare cu executare a Danei Năstase, soţia fostului premier, ar fi fost cu adevărat un eveniment important. Pe de altă parte, jurnalistul Emil Hurezeanu a criticat declaraţiile membrilor PSD legate de miza politică din spatele condamnării lui Adrian Năstase.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu apreciază că Adrian Năstase va sta doar şase luni după gratii şi nu patru ani, aşa cum a decis instanţa supremă. Editorialistul a criticat condamnarea cu suspendare a Danei Năstase. „Dacă ar fi fost condamnată cu executare, aveam un eveniment chiar mai puternic decât noua condamnare a lui Năstase. Doamna Năstase reprezintă sistemul de nomenclatură de dinainte şi de după 89, de când era copil era salutată cu mâna la chipiu de miliţieni, luau poziţie în faţa dânsei toate organele statului. Ar fi fost un şoc pentru acest sistem perpetuat de-a lungul deceniilor”, crede Cristian Tudor Popescu.

Invitaţii ediţiei speciale de la Digi24 au vorbit şi despre posibilitatea revenirii în politică a lui Adrian Năstase după executarea pedepsei. „Nu pot să fiu de acord cu ideea că există un viitor viabil la vârf după două condamnări penale”, arată Răzvan Orăşanu, director de cercetare în cadrul Societăţii Academice din România. „E greu de crezut că poate să revină. În viaţa publică poate să revină, dar în viaţa politică nu”, arată şi Cristian Pîrvulescu, preşedinte de onoare al Pro Democratia.

Pe de altă parte, jurnalistul Emil Hurezeanu critică dur acuzele membrilor PSD la adresa lui Traian Băsescu în cazul Năstase. „Ponta cu PSD au greşit: au transformat din prima seară povestea într-o miză a răfuielii cu Băsescu. Nu e bine, nu e aşa: partidul trebuia să fie fidel memoriei din 2006 a Congresului PSD, când Năstase a fost debarcat”, crede Emil Hurezeanu.

Totodată, jurnalistul consideră că decizia de condamnare a fostului premier Adrian Năstase nu îi va influența pe oamenii politici actuali să înceteze să creadă că sunt deasupra legii și să tragă foloase necuvenite prin eludarea ei.


AFP: Noua condamnare vine în condiţiile în care România este monitorizată de Comisia Europeană, foarte atentă la evoluţia luptei anticorupţie

Presa străină a preluat imediat anunţul condamnării definitive la închisoare a lui Adrian Năstase. Publicaţii şi televiziuni din Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Ungaria scriu pe site-urile lor că fostul premier revine după gratii la zece luni de la eliberarea condiţionată.

Ştirea condamnării fostului premier român a ajuns rapid peste ocean. Citând agenţia Associated Press, posturile ABC News şi Fox News titrează: „Fost prim-ministru român condamnat pentru luare de mită”. Cele două televiziuni menţionează că Adrian Năstase a primit o pedeapsă de patru ani, iar soţia sa, Dana Năstase, a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate.

Site-ul BBC titrează „Fostul prim-ministru al României Adrian Năstase a fost condamnat într-un proces de mită”. Jurnaliştii britanici precizează că fostul premier român a fost condamnat şi pentru şantaj. Articolul nu uită să menţioneze că Adrian Năstase a avut o tentativă de sinucidere în urmă cu un an şi jumătate, chiar înainte de a fi încarcerat în urma sentinţei din 2012.

Agenţia France Presse titrează scurt „O nouă pedeapsă de închisoare cu executare pentru fostul premier Adrian Năstase”. Jurnaliştii de la AFP remarcă faptul că fostul prim ministru revine după gratii la zece luni după ce a fost eliberat condiţionat din închisoare. Tot France Presse observă că noua condamnare vine în condiţiile în care România este monitorizată de Comisia Europeană, foarte atentă la evoluţia luptei anticorupţie.

Presa din Ungaria scrie că „Adrian Năstase se întoarce la închisoare”. El fusese condamnat la doi ani de detentie pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale, scriu jurnaliştii din ţara vecină.

Şi o televiziune din Austria a difuzat repede ştirea despre întoarcerea după gratii a fostului premier. Reporterii adaugă şi că Adrian Năstase a descris procesul drept un act de răzbunare politică.

Televiziunea de stat din Olanda anunţă la rândul ei că Adrian Năstase revine la închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pentru luare de mită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri