Cinci sfaturi pentru aranjarea preparatelor pe farfurie

Data actualizării: Data publicării:
plating

Un proverb popular printre pasionații de bucătărie spune că „prima oară guști cu ochii”. Alegerea veselei, felul în care așezi mâncarea în farfurie, culoarea și texturile alese contribuie la succesul unui preparat aproape la fel de mult ca și gustul acestuia.

plating
Foto: Art of plating

Indiferent dacă gătești acasă sau ești chef într-un restaurant, dacă ești pasionat de bucătărie știi că platingul este o formă de artă care implică un echilibru între creativitate, atenție la detalii și curățenie. Ca orice artist, fiecare bucătar are propriul stil, așa că ți-am pregătit cinci sfaturi pentru a-ți crea propria semnătură și pentru a decora farfurii ca un profesionist.

Alegerea farfuriei

Dimensiunea, forma și culoarea unei farfurii va avea un impact direct asupra modului de prezentare al preparatului tău. Albul este cea mai populară culoare deoarece creează contrast atunci când în farfurie sunt prezente mai multe culori. De asemenea, avantajului unei farfurii albe este acela că întotdeauna ochii vor fi concentrați pe ce se află în farfurie.

Culoarea

Culoarea poate fi folosită pentru a scoate în evidență punctele forte ale preparatelor. Consideră că farfuria este pânza iar ingredientele sunt vopselurile și încearcă să creezi o operă de artă scoțând în evidență ingredientele principale folosind culoarea. Gustul nu va face decât să completeze un tablou perfect.

Textura

Textura atrage privirea. Fie că vorbim despre pielea crocantă a unei bucăți de pui, crusta de susan a unei bucăți de ton sau arpagicul presărat deasupra preparatului, încercați să stimulați vizual folosind texturi diferite.

Decorați cu un scop

Toate elementele folosite pentru decorarea unei farfurii trebuie să aibă un scop și să fie comestibile. Nu folosiți pentru decor ingrediente care nu sunt incluse în rețetă, alegeți mai degrabă un decor mai simplu dacă nu aveți inspirație.

Curățenia

Păstrați farfuriile curate eliminând picăturile sau firimiturile sau picăturile și urmele. Aceste „elemente nedorite” vor distrage atenția și vor lăsa impresia unui plating neîngrijit.

Îți place să gătești? De ce n-ai duce pasiunea la următorul nivel? Intră pe www.foodsie.ro, înscrie-te la cea mai faină competiție online de cooking, plating și fotografie culinară și învață de la cei mai buni. Află toate detaliile aici!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri