Lucian Boia: Elita politică de acum e de calitate dubioasă

Data actualizării: Data publicării:
lucian boia

Istoricul Lucian Boia a vorbit la Digi24 despre elita politică a prezentului, care, în opinia sa, este de o calitate foarte scăzută și cu un orizont cultural limitat, iar discursul antieuropean al unora se explică prin faptul că vor să își salveze pielea de pușcărie prin orice mijloace.

„E și o elită politică acum de o calitate dubioasă, de o calitate foarte, foarte scăzută, oamenii ăștia nu au o cultură europeană, nici cultură românească. Mulți dintre ei nu sunt capabili să se exprime corect în limba română, ce să mai vorbim de sentimente antioccidentale, au un orizont cultural limitat”, a declarat istoricul Lucian la Digi24, unde a fost invitatul special al emisiunii „Jurnalul de seară”. 

„E tulburător să constatăm că mulți politicieni au discurs antieuropean, cum e posibil așa ceva?” a fost întrebat Lucian Boia. 

„Da, pe moment caută să își salveze pielea și atunci nu mai merg pe mâna Europei. Între a intra în pușcărie și a face o România cu adevărat europeană, oamenii aleg să nu intre în pușcărie, dar atitudinea a dereglat întreaga societate românească”, constată istoricul.

Totuși, este optimist: „Nu cred că va avea câștig de cauză în România discursul antioccidental, cred că și sondajele dau rezultate pozitive, românii se simt legați de Occident”.

Pe de altă parte, a remarcat istoricul, România, astăzi, este țara din UE cu cei mai mulți locuitori care trăiesc la țară, cam 45 la sută, e uluitor, după câte eforturi s-au făcut la capitolul urbanizare. 

Plouă în România la capitolul lucruri negative, foarte, foarte multe, nicio țară din UE nu poate alinia atâtea recorduri negative, nici măcar Bulgaria. Bulgarii și-au făcut o rețea de autostrăzi, pe când la noi sunt bucățele - e un exemplu, spune istoricul. Și, adaugă el, un semn de o anume superficialitate. Este contextul în care a făcut remarcile despre elita politică românească a prezentului.

„Asta e urmarea comunismului, dar și în comunism au fost urmări ale perioadei de înainte, comunismul s-a construit în România pe un fond interbelic de societate, care însemna o fractură între elite și masa populației, analfabetă și săracă. Mai în glumă, mai în serios se poate spune că Ceaușescu a fost un produs al perioadei interbelice”, a punctat Lucian Boia.

Urmăriți mai jos interviul integral:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri