Succesul uimitor al scriitoarei care şi-a vândut cartea pe net cu 49 de cenți

Data publicării:
agnes martin-lugand digi

Editorii au refuzat să-i publice primul roman. Aşa că scriitoarea a decis să rezolve singură situaţia, pe cale digitală. A accesat o platformă online, a încărcat conţinutul cărţii, a ales coperta, a stabilit un preţ de vânzare, mai exact sub un euro. Şi s-a trezit în mijlocul unui vis frumos: a vândut sute de mii de exemplare în trei săptămâni, a fost ulterior publicată şi pe hârtie, iar astăzi cărţile sale sunt traduse în 25 de limbi şi urmează să fie ecranizate la Hollywood.

„Asta s-a întâmplat acum 4 ani şi iată ce aventură grozavă trăiesc!”, spune Agnes Martin-Lugand. Destinul uimitor al lui Agnes, de profesie psiholog, mamă a doi copii şi autoarea romanului „Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea” îl veți afla urmărind interviul acordat emisiunii „Digicult”.

Agnes Martin-Lugand este de formaţie psiholog. A renunţat la profesie pentru a avea grijă de cei doi copii. A început să scrie. Un roman, o carte de la care nu a avut mari aşteptări, cu atât mai mult cu cât editurile i-au refuzat publicarea. Apoi, în anul 2012, în ziua de Crăciun, şi-a publicat singură cartea pe o platformă de distribuţie a cărţilor digitale. În doar câteva săptămâni, cartea sa „Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea” a urcat pe primul loc în topul vânzărilor.

Agnes Martin-Lugand, scriitoare: „Voiam să îmi asum, să concretizez cumva munca mea din ultimii doi ani. Nu mi-am imaginat o clipă că aş putea avea cititori în online, dar am zis să încerc. Aş fi putut să distribui cartea gratis, în online, dar nu am vrut. În fond, era multă muncă în spate. Aşa că i-am stabilit un preţ mic, 49 de centime dintr-un euro, o nimica toată. Lucrul ăsta a stârnit curiozitate: „Ce e cu cartea asta atât de ieftină?”. Dar a fost modul meu de a atrage cititori şi iată că a funcţionat. S-a dus vorba de la un cititor la altul şi cartea a tot urcat în clasament până a ajuns pe locul întâi, la vânzări”.

Apoi, Agnes a fost contactată de o editură dornică să-i publice volumul şi în format tradiţional. Cartea a devenit bestseller, tradus în 25 de limbi, iar un producător de la Hollywood a cumpărat deja drepturile de ecranizare.

Cazul lui Agnes nu este, însă, singular. Fenomenul distribuţiei literare în online a luat amploare în anul 2007. Atunci, unul dintre liderii de piaţă din spaţiul digital a lansat KDP, Kindle Direct Publishing, o platformă destinată autorilor independenţi care îşi pot publica operele în format digital. Preţul cărţii îl stabileşte însuşi autorul, pleacă de la 0,99 dolari şi poate ajunge la 200 de dolari.

Statistic, peste jumătate dintre cărţile digitale cu priză uriaşă la consumatorii tineri, 20+, sunt fie cărţi din seria fantasy, fenomene paranormale, vampiri şi conspiraţii, fie romane de tip chick-lit, în care tema iubirii este predominantă.

Reporter: Am putea crede că s-a scris tot ce se putea scrie despre dragoste, nu?

Agnes Martin-Lugand, scriitoare: Nu! Nu! Eu simt mereu nevoia să scriu despre dragoste, pentru că sunt atât de multe moduri de a iubi câţi oameni pe lume. În plus, iubim diferit, la vârste diferite. Dragostea e un izvor nesecat de inspiraţie pentru poveşti şi emoţii, eu aşa cred.

Decizia unui autor de a publica în format digital nu ţine DOAR de refuzul unei edituri de a-l lansa pe piaţa de carte tradiţională. În fond, pentru foarte mulţi autori independenţi, facilităţile oferite de platformele digitale sunt numeroase. Pentru giganţii din industria de online publishing, autorii tineri capabili să vândă milioane de copii digitale sunt mină de aur. De aici şi strategiile de cooptare a acestora prin oferte extrem de atractive financiar. O platformă de tip KDP le oferă autorilor până la 70% din profit, în timp ce pragul maxim de ofertă al unei edituri clasice, de cărţi în print, este de...30%.

Amanda Hocking, o autoare americană, a vândut, la vârsta de 27 de ani, peste 1 milion de copii de cărţi digitale, în doar un an. Încasările au depăşit 2 milioane de dolari. Un caz similar s-a întâmplat în Germania. Oliver Pötzsch, autor de povestiri fantastice, a vândut în doar câteva luni de la apariţie, peste 800 000 de exemplare în format digital.

„Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea” s-a citit deja în zeci de limbi. Autoarei nu-i vine să creadă că o simplă întrebare pe care şi-a pus-o în timp ce îşi îngrijea micuţii au transformat-o, din Agnes, în faimoasa Martin-Lugand.

Agnes Martin-Lugand, scriitoare: „Romanul acesta a pornit de la o întrebare pe care mi-am pus-o adesea: ce m-aş face dacă, într-o zi, mi-aş pierde soţul şi fiul? M-am gândit atunci că aş pleca undeva departe, aşteptând să treacă timpul şi să mă vindec. Apoi am realizat că aş putea scrie această poveste şi că dacă nu o fac, înseamnă că nu voi fi în stare să scriu nimic, niciodată. Aşa că am plecat de la acest personaj, Diane, o femeie normală, o femeie ca mine sau ca tine sau cea mai bună prietenă, oricine”.

Ambiţioasă din fire şi foarte dedicată muncii de când se ştie, Agnes a abordat în ultima sa carte, „Îmi pare rău, sunt aşteptată!”, una dintre obsesiile societăţii contemporane: JOBUL sau cum să încetezi să fii workaholic şi să începi să mai şi... trăieşti. Un roman în care se vor recunoaşte multe femei, spune autoarea, şi o carte care, fără ajutorul muzicii, nu ar fi existat.

Agnes Martin-Lugand, scriitoare:  „Scriu acasă, am un birou mic în sufragerie, în felul acesta pot să-i supraveghez şi pe cei doi copii care, fiind mici, fac multă gălăgie. Mă apuc de scris dimineaţa, la 5 şi jumătate mă trezesc, uneori dorm, la propriu, pe mine, în timp ce scriu. Dar asta mă ajută să mă strecor uşor în viaţa din cărţile mele. Nu pot să scriu fără muzică, îmi este imposibil. Fiecare roman al meu are propria sa coloană sonoră pe care o aleg în timp ce scriu. Uneori, dacă nu ascult muzica potrivită, scrisul meu este o catastrofă. Ascult Ben Harper sau Serge Gainsbourg, Placebo, Florence and the Machine, Bon Iver, Sia etc, mulţi, mulţi artişti, în total vreo 70 de piese care „alcătuiesc" colona sonoră a ultimului meu roman”

În anul 2004, când a publicat romanul „P.S. I love you”, autoarea Cecelia Ahern era fiica premierului Irlandei. Influenţată de călătoriile cu scop politic ale tatălui său, în întreaga lume, Cecelia s-a pus pe scris romane de dragoste pentru că, spune aceasta, „îmi place să visez cu ochii deschişi, lucru care n-ar fi chiar rău nici în cazul politicienilor”. Zece ani mai târziu, Agnes Martin-Lugand a îndrăznit să viseze cu ochii deschişi. Iar imposibilul a devenit...posibil.

Agnes Martin-Lugand, scriitoare:  „Se întâmplă atâtea lucruri urâte în jurul nostru, încât chiar insist să scriu doar despre lucrurile frumoase. Nu vreau să-mi reprim dorinţa asta sub nicio formă. Deşi se întâmplă atâtea lucruri oribile, există şi latura frumoasă a vieţii”.

În fiecare sâmbătă, de la ora 14:30, puteți urmări „Digicult”, emisiunea de „cultură povestită”.  Arhiva emisiunilor, aici.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri