Actriţa Anamaria Vartolomei va juca alături de Matt Dillon în filmul biografic „Being Maria”

Data publicării:
anamaria vartolomei și matt dillon
Anamaria Vartolomei și Matt Dillon vor juca în filmul biografic „Being Maria”. Colaj foto / sursa foto: Profimedia Images

„Being Maria”, un film dramatic inspirat din showbiz şi regizat de Jessica Palud, prezintă scurta carieră şi viaţa tragică a actriței Maria Schneider, dintr-o perspectivă ce caracterizează epoca post-MeToo, informează luni revista americană Variety, preluată de Agerpres.

Actriţa franco-română Anamaria Vartolomei, debutantă în lungmetrajul „L'Evenement”, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia din 2021, o interpretează în noua peliculă pe Maria Schneider, în timp ce Matt Dillon preia rolul colegului ei de scenă Marlon Brando. Filmul biografic „Being Maria” va fi distribuit pe plan internaţional de Orange Studios.

Aflat în prezent în post-producţie şi având ca obiectiv o premieră în festivaluri cinematografice din acest an, filmul urmăreşte în parte producţia controversată şi consecinţele dureroase ale capodoperei din 1972 regizată de Bernardo Bertolucci - un reper care a făcut din Maria Schneider o legendă, dar care a şi blocat-o într-o imagine sexualizată de care artista nu a putut scăpa niciodată.

Cel de-al doilea lungmetraj al regizoarei Jessica Palud marchează, de asemenea, un ecou potrivit pentru cineasta franceză, care şi-a început viaţa profesională pe platoul de filmare al filmului „The Dreamers” al lui Bertolucci.

Interpretarea personajului Marlon Brando a reprezentat pentru actorul Matt Dillon o şansă unică, cu atât mai mult cu cât acest film realizat în franceză l-a obligat pe starul american să lucreze într-o limbă cu care nu este familiarizat.

„Mi-am spus mie însumi: 'Este un lucru pe care Brando însuşi l-ar fi făcut, pentru că el era foarte curajos din acest punct de vedere”, a declarat Matt Dillon pentru Variety la evenimentul „Unifrance Rendez-Vous in Paris”, unde Orange Studios a lansat proiectul cinematografic. „Aşadar, mi-a plăcut această provocare, să îl interpretez pe el, dar şi pentru faptul că îl joc în limba franceză”, a adăugat Matt Dillon.

În ceea ce o priveşte pe actrița Anamaria Vartolomei, aceasta spune că a dorit să onoreze caracterul luminos al Mariei Schneider, nu doar părţile ei întunecate: „Maria a fost o figură foarte pozitivă. Ea era foc, zburdălnicie, libertate - o prezenţă electrizantă”.

„Am o mare admiraţie pentru ea şi pentru cariera ei, pentru că a reuşit să se bazeze pe forţa de care avea nevoie pentru a se face auzită. Ea a vrut să ridice vălul şi să rupă tăcerea asupra unor chestiuni tabu legate de violenţă şi sexism în cadrul industriei cinematografice. Ea a vrut să protejeze generaţiile viitoare, iar acest lucru rezonează, din păcate, cu evenimentele actuale”, a adăugat Anamaria Vartolomei.

„Citind articole din epocă, am fost şocată de sexismul cu care s-a confruntat, de modul foarte diferit în care jurnaliştii îi adresau întrebări în comparaţie cu Bertolucci sau cu Brando. Maria nu a dat niciodată înapoi, nu a făcut compromisuri, nu s-a redus niciodată la statutul inferior care i-a fost acordat. Ea a avut o voce care rezonează şi astăzi”, a mai spus actriţa franco-română.

Anamaria Vartolomei, născută la Bacău pe 9 aprilie 1999, a debutat în cinematografie la vârsta de zece ani şi jumătate, când a fost aleasă din 500 de candidaţi pentru a interpreta unul dintre cele două roluri principale din filmul „My Little Princess” (2011), alături de celebra Isabelle Huppert. Personajul ei era puternic inspirat din copilăria regizoarei peliculei, Eva Ionesco. Acel prim rol i-a adus tinerei actriţe franco-române o nominalizare la premiul Lumiere pentru cea mai bună speranţă feminină. În anul următor, la Festivalul de la Cannes, ea a fost aleasă pentru a apărea pe afişul oficial al secţiunii Semaine de la Critique.

A interpretat apoi mai multe roluri secundare în filme precum „Jacky au royaume des filles” (2014) şi „L'Ideal” (2016). În anul 2017, a interpretat unul dintre personajele principale din filmul „L'Echange des princesses”.

În 2021, Anamaria Vartolomei a jucat rolul principal în filmul „L'Evenement”, o dramă regizată de Audrey Diwan, care a câştigat Leul de Aur şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Veneţia. Prestaţia ei a fost salutată de criticii de specialitate, care au considerat-o „excepţională” (Le Monde) şi „spectaculoasă” (Slate).

47eme ceremonie des Cesar. Cérémonie dans la salle
Anamaria Vartolomei la gala premiilor César (2022). Sursa foto: Profimedia Images

Pentru acel rol, Anamaria Vartolomei a fost recompensată în 2022 la gala premiilor César - cele mai prestigioase distincţii atribuite de cinematografia franceză -, la categoria „cea mai bună speranţă feminină”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri