Mamografia 3D cu tomosinteză: tehnologia care crește rata de detecție a cancerului de sân cu 40%

Data actualizării: Data publicării:
1280x720 Articol susținut de Regina Maria

Într-o lume în care cancerul de sân continuă să afecteze milioane de femei, o nouă tehnologie medicală a apărut în lupta împotriva acestei maladii. Potrivit medicilor specialiști în radiologia imagistică din cadrul The Radiological Society of North America, mamografia 3D cu tomosinteză reprezintă un pas înainte în depistarea cancerului de sân, crescând rata de detecție cu 40%, față de mamografia clasică.

Mamografia cu tomosinteză este o investigație imagistică ce utilizează raze X, pentru a obține imagini tridimensionale ale structurii sânului. Este o metodă de screening (depistare timpurie) sau de diagnostic pentru cancerul de sân, foarte des utilizată în țările din vestul Europei. Procedura este superioară față de mamografia clasică, fiind considerată cea mai avansată metodă imagistică pentru evidențierea cancerului de sân.

La nivel global, statisticile îngrijorătoare arată că în fiecare oră, o femeie primește diagnosticul de cancer de sân, iar o alta își pierde viața la fiecare trei ore. În România, această problemă este cu atât mai acută: cifrele vorbesc de la sine - aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate anual și mai mult de 3.000 își pierd viața an de an în lupta cu această boală fatală, conform datelor furnizate de Globocan.

Cancerul de sân reprezintă, conform unui raport recent al Comisiei Europene, una din principalele cauze de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din țara noastră. Cu toate că medicina a evoluat semnificativ, specialiștii din mai multe țări europene estimează că numărul cazurilor de cancer va crește în viitor, însă rata de mortalitate cauzată de această boală ar trebui să scadă ca urmare a implementării de programe de screening.

Numai în 2020, aproape 12.000 de femei din România au fost diagnosticate cu cancer de sân, reprezentând 28% din totalul cazurilor de cancer la femei din țara noastră. Descoperirea precoce a acestor cazuri este crucială pentru șansele de vindecare. În acest context, mamografia 3D cu tomosinteză devine o metodă esențială.

"Mamografia 3D sau mamografia cu tomosinteză poate crește rata de detecție a cancerului de sân cu 40%, conform celor mai recente date din domeniu. Acest lucru înseamnă că neoplasmul poate fi descoperit în fază incipientă, iar șansele de vindecare cresc considerabil," explică Dr. Simona Motrogan, medic specialist radiologie-imagistică medicală în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA.

Mamografia cu tomosinteză este o investigație imagistică care ajută medicii să obțină imagini tridimensionale ale structurii sânului. Această metodă este recomandată, în special, femeilor cu o consistență densă a sânilor, unde tumorile sunt mai dificil de detectat folosind mamografia clasică. Tehnologia 3D permite identificarea rapidă și sigură a tumorilor, folosind o doză foarte scăzută de radiații, reușind astfel să reducă și numărul de biopsii efectuate, precum în cazul mamografiei 2D.

"Mamografia cu tomosinteză este superioară mamografiei 2D prin faptul că scade rata rechemărilor pacientelor pentru investigații suplimentare scăzând astfel nivelul de anxietate a acestora în special în cazul sânilor cu densitate crescută, poate fi folosită atât ca metodă de screening cât și de diagnostic, scade rata cancerelor de interval și ne oferă date mai precise privind distribuția microcalcificarilor.”, adaugă Dr. Motrogan.

O veste promițătoare în ceea ce privește prevenția vine dinspre Centrele de Imagistică Regina Maria care oferă acces la această tehnologie de vârf. Conform datelor interne ale Rețelei, în anul 2022 s-a observat o creștere semnificativă a cererii pentru mamografii, înregistrând peste 25.000 de astfel de investigații efectuate în centrele de imagistică din toată țara.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 1 din 8 femei este predispusă la dezvoltarea de cancer de sân în timpul vieții. Mamografia, ca metoda de screening, a devenit esențială pentru depistarea în fază incipeintă a bolii, iar acum, mamografia cu tomosinteză 3D oferă o nouă perspectivă pentru prevenirea și combaterea acestei boli grave. Un lucru e cert și anume că femeile trebuie să efectueze investigații periodice, pentru a beneficia de un diagnostic timpuriu și tratament adecvat.

Rețeaua de sănătate Regina Maria este liderul pieței de servicii medicale private din România. Cu peste 27 de centre de imagistică medicală și acces online la rezultatele investigațiilor prin platforma Contul Meu, Regina Maria se angajează să ofere pacienților cele mai avansate tehnologii medicale și servicii de înaltă calitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri