Un specialist OMM în căldură extremă avertizează: Valurile de caniculă vor continua şi în august

Data publicării:
zgarie nori cu soare intens pe fundal
Au fost temperaturi record pe aproape tot globul, în această vară. Foto: Profimedia

Valurile de caniculă sunt aşteptate să persiste în multe regiuni de pe glob şi în luna august, atrage atenția un specialist în căldură extremă de la Organizaţia Meteorologică Mondială, în contextul temperaturilor record din ultimele săptămâni. El avertizează, de asemenea, că valurile de caniculă vor deveni mai dese și mai puternice.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a spus la începutul săptămânii că se aşteaptă ca temperaturile din America de Nord, Asia, Africa de Nord şi Marea Mediterană să fie de peste 40 de grade Celsius „pentru un număr prelungit de zile săptămâna aceasta, în contextul intensificării valului de caniculă”.

„Ar trebui să ne aşteptăm sau cel puţin să ne pregătim ca aceste valuri de caniculă extremă să continue în luna august”, a declarat consilierul pe probleme de căldură extremă din cadrul OMM, John Nairn, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Europa de Sud se confruntă cu un val de caniculă care a adus temperaturi record chiar în perioada de vârf a sezonului turistic estival, ceea ce a determinat autorităţile să avertizeze asupra unui risc crescut de probleme de sănătate şi chiar deces.

Vremea extremă a perturbat de asemenea vieţile a milioane de americani, iar căldura intensă s-a extins din California de Sud până în Deep South. Canicula intensă a afectat și Orientul Mijlociu.

Valuri de căldură mai dese și mai puternice

John Nairn a spus că schimbările climatice înseamnă că valurile de caniculă vor deveni mai frecvente şi se vor cuprinde mai multe anotimpuri.

„Suntem pe cale să constatăm o creştere a temperaturilor globale, care va contribui la valuri de caniculă crescute în intensitate şi frecvenţă”, a spus Nairn.

„Avem indicii clare că se vor manifesta începând din primăvară”.

Unele state, inclusiv cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, speră că naţiunile vor ajunge la un acord cu prilejul negocierilor ONU care vor avea loc în cea de-a doua parte a anului pentru reducerea consumului de combustibil fosil, care provoacă încălzirea globală.

Ţările care dispun de resurse de gaz şi petrol s-au opus acestei idei.

„Există dovezi foarte solide potrivit cărora, dacă am elimina combustibilii fosili, am reduce un factor important al fenomenelor la care asistăm”, a spus Nairn.

„Nu putem schimba lucrurile imediat, dar putem în mod sigur să acţionăm”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri