Terapia 3C reduce deficienţele psihice şi motorii ale copiilor cu autism

Data publicării:
terapie autisti

Un antrenor de arte marţiale îi ajută pe copiii care suferă de autism să se recupereze prin exerciţii fizice şi comunicare. Tratamentul are efecte importante asupra psihicului, iar progresele au fost surprinzătoare. Terapia este bazată pe trei concepte - Conştientizare, Concentrare şi Coordonare.

Ideea i-a venit lui Paul Cojocaru, în urmă cu 6 ani, când preda arte marţiale vietnameze, Qwan Ki Do, în grădiniţele din Constanţa. Aşa a observat că unii copii nu reacţionau, nu comunicau şi nu interacţionau cu nimeni. A aflat că acei copii suferă de autism şi a încercat să îi ajute.

Paul Cojocaru, iniţiator terapie: "Evoluţia vizibilă este în direcţia recuperării psihomotorii, adică a conştientizării propriei corporalităţi a dobândirii unei autonomii psihomotorii şi a desfăşurării unei activităţi autonome într-un cadru social şi într-un context social".

Măriuca Pricop, părinte: "Fetiţa mea când a venit la sală pot să spun că nu mergea pe o bordură, nu avea..tăria asta! acum ..am mers în parc chiar zilele trecute şi s-a urcat în locuri în care nu mă aşteptam".

Antrenorul de arte marţiale este ajutat de doi specialişti pentru ca terapia lui să poată trece graniţele ţării.

Alina Mirela Trofin, psiholog: "Am început un program de cercetare care se desfăşoară pentru a putea valida din punct de vedere ştiinţific terapia pentru că noi avem rezultate dar aveam nevoie şi de date exacte."

Lucian Andrei Ciopec, coordonator voluntar: "Rezultatele sunt vizibile, sunt fizice şi cu sigurantă aceşti copilaşi merită tot efortul nostru, uşor uşor formăm şi o echipă."

Terapia 3C este prima terapie psihomotorie pentru persoane cu autism, inventată de un român.

Paul Cojocaru, iniţiator terapie: "E marcă întregistrată, mai sunt câţiva paşi legali şi o să fie şi în Europa, mai sunt câtiva paşi şi forma şi terapeuţi şi probabil o să o scot ca marcă înregistrată şi peste ocean".

Toată munca suportată de Paul şi de echipa lui este răsplătită doar de progresele vizibile ale copiilor cu probleme. Peste 15 copii merg la antrenamentele gratuite de la Şcoala „Dan Barbilian" din Constanţa.

reporter: Loredana Vesparu
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri