Video Cum arată vaporul de lux construit pentru Elena și Nicolae Ceauşescu. Vasul se află în portul Brăila și poate fi închiriat

Data publicării:
vasul de lux al sotilor ceausescu
Dictatorii l-au folosit o singură dată, când au mers în Delta Dunării. FOTO: Captură Digi24

Vaporul de lux construit pentru Elena și Nicolae Ceauşescu se află în portul Brăila și poate fi închiriat. Dictatorii l-au folosit o singură dată, când au mers în Delta Dunării. După Revoluție, vasul a rămas în administrarea Marinei Militare, fiind folosit doar în misiuni de protocol.

Ideea construirii unei nave de lux i-a venit lui Nicolae Ceauşescu în 1979, după o vizită în Egipt, unde a fost plimbat de omologul său pe Nil. Șapte ani mai târziu, nava dictatorului, numită iniţial Mircea Cel Bătrân, ieşea din şantierul Naval Olteniţa. Este una dintre marile investiții ale Epocii de Aur.

Puntea este structurată pe trei etaje. Zona de protocol e la primul nivel și conține patru apartamente şi 12 cabine.

Cei doi soți aveau apartamente individuale, separate de un culoar. Apartamentul dictatorului era tapetat în bej, iar al Elenei, în roz.

În apartamentul Elenei Ceaușescu totul este original, tapițeria este din mătase naturală, iar mobilierul a fost sculptat manual în lemn de tei.

Salonul de protocol este cel mai mare salon fără stâlpi de susţinere construit pe o navă românească. Este cea mai mare încăpere de la bordul navei și are 200 de metri pătrați.

La 35 de ani de la lansare, aproape tot ce se află pe navă este original. Vaporul Mureș poate fi închiriat pentru simpozioane sau croaziere pe Dunăre. Tarifele ajung la câteva mii de euro, iar clienţii plătesc şi combustibilul, vasul având un consum de 800 de litri de carburant pe oră.

Adrian Andrei - comandant navă: „Rezervele de combustibil, alimente și apă îi pot asigura navei o autonomie de până la cinci zile sau maxim 2.500 de kilometri.”

Vasul nu poate fi închiriat pentru nunţi sau petreceri private, indiferent de suma oferită, din cauză că nu este în circuitul public de vizitare pentru a nu fi degradat.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri