ECDC: O nouă subvariantă a coronavirusului va provoca o creștere a numărului de cazuri de Covid-19 în Europa

Data actualizării: Data publicării:
Coronavirus
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a avertizat, vineri, asupra răspândirii unei noi subvariante a variantei Omicron a coronavirusului, care este aşteptată să provoace în săptămânile următoare o creştere a numărului cazurilor de Covid în Europa. Cel puţin cinci ţări europene au detectat în prima săptămână din octombrie circulaţia subliniei BQ.1, transmite ECDC.

Modelele epidemiologice ale ECDC prognozează că subvariantele BQ.1 şi BQ.1.1 vor deveni dominante în Europa începând de la jumătatea lui noiembrie sau începutul lui decembrie.

Aceasta va conduce probabil la o creştere a numărului cazurilor de Covid-19 în săptămânile şi lunile următoare, atenţionează ECDC, care subliniază că studii preliminare efectuate în Asia relevă că respectivul subtip al variantei Omicron are capacitatea de a ocoli răspunsul imunitar al organismului.

Deocamdată, ţările europene unde subvarianta BQ.1 este cea mai răspândită (ca procent în numărul total al cazurilor de Covid) sunt Franţa (19%), Belgia (9%), Irlanda (7%), Olanda (6%) şi Italia (5%).

ECDC atrage atenţia că aceste procente sunt încă suficient de reduse pentru ca noua subvariantă să poată avea un impact notabil asupra situaţiei epidemiologice în respectivele ţări.

Totuşi, datele disponibile în prezent nu sugerează că varianta BQ.1 ar putea fi asociată unei forme mai severe de boală, în comparaţie cu alte subvariante Omicron aflate acum în circulaţie.

Cu toate acestea, directoarea ECDC, Andrea Ammon, a insistat pe lângă statele europene să rămână vigilente cu privire la semnalele de răspândire ale subvariantei Omicron şi să continue monitorizarea evoluţiei infectărilor şi a indicatorilor de severitate a bolii, precum spitalizările şi ocuparea la ATI.

Creşterea ratei de vaccinare rămâne o prioritate, mai semnalează ECDC, care estimează că grupele de risc, precum persoanele cu vârste de peste 60 de ani şi cele cu comorbidităţi necesită doze booster suplimentare.

În acest timp, agenţia naţională de sănătate publică din SUA a avertizat, joi, că noua subvariantă Omicron are potenţialul de a deveni mai problematică, întrucât este mai transmisibilă şi cuprinde o mutaţie care ar putea să o ajute să ocolească efectul unor tratamente anti-COVID-19 administrate persoanelor cu imunitate redusă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...