Video Testele de salivă pentru elevi, o nouă problemă nereglementată: ce fel de deșeuri sunt și unde se aruncă?

Data publicării:
test saliva
O nouă problemă cu testele de salivă pentru elevi: sunt deșeuri menajare sau medicale? Foto: captură video

Testarea copiilor acasă, cu teste de salivă, ridică noi semne de întrebare în rândul părinților: ce fac acum cu testele folosite deja? Chiar reprezentanții DSP spun că nu există încă o reglementare clară în acest sens. Dacă sunt făcute acasă, se aruncă în gunoiul menajer, dar dacă aceleași teste sunt făcute la cabinetele medicale, ele sunt considerate deșeuri medicale, ca urmare se colectează și se neutralizează separat.

Cecilia Gherghel are un copil la școală și unul la grădiniță. Le-a făcut testul luni dimineață, iar rezultatele au fost negative. Acum nu știe unde să le depoziteze. „Noi o să le adunăm într-o punguță mai multe teste și le vom arunca la deșeul menajer”, a decis femeia.

„Am întrebat ce trebuie să fac dacă e pozitiv, pentru că nici acest lucru nu ni s-a spus. A spus că dacă este pozitiv, trebuie să-l ducem la spital”, mai spune Cecilia Gherghel. 

Cei mai mulți părinți din Baia Mare au decis să adune testele folosite și sa nu le arunce până când nu vor primi indicații clare.

Ar trebui aruncate împreună cu gunoiul menajer sau separat?

„Păi nu! Eu zic că nu! Ar trebui separat adunate”, spune un localnic.

„Deșeu medical, evident, pentru că ține de domeniul ăsta al recoltării probelor”, este de părere o femeie.

„Bănuiesc că noi ca părinți ar trebui să le ducem, atât timp cât s-a pus responsabilitatea pe umerii noștri, categoric”, spune o alta. 

„Aceste probe, care sunt teste rapide de salivă, nu sunt reglementate din punct de vedere a ordinului comun a ministerului în ceea ce privește să fie catalogate ca și produse care conțin un anumit risc biologic, sunt asimilate ca și deșeuri menajere. Dacă ele sunt recoltate și efectuate în cabinetul medical școlar, într-un ambulatoriu de specializate sau într-un laborator, acolo automat lucrurile se schimbă, pentru că ele trebuie să aibă un contract cu o firmă autorizată, pentru a fi ridicate ca și produse de un anumit risc biologic și transportate în vederea neutralizării”, spune Rareș Pop, directorul DSP Maramureș.

Firmele de salubritate consideră ca testele de salivă folosite nu s-ar încadra la deșeuri menajere.

„Din punctul meu de vedere, nu este menajer. Păi, dacă copilul se întâmplă să aibă o infecție, atunci normal că este o problemă! Și de la spital preluăm menajer doar de la cantină, dar tot ce e de la laboratoare se numesc deșeuri periculoase și nu intră în atribuțiunile noastre”, a explicat Mihai Apan, directorul unei societăți de salubrizare.

Până la noi reglementări însă, fiecare părinte decide unde ajunge testul COVID deja folosit.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri