Digi24 Brașov. Ioana Mihai, după un an de „Turist acasă”: „Am încercat să găsesc abordări inedite”

Data publicării:
ioana turist acasa brasov 1

Marţi, 17 decembrie, Digi24 Braşov împlineşte primul an de existenţă, primul an în care le-a adus braşovenilor, şi nu numai, zi de zi, actualitatea în direct și informația corectă, nepărtinitoare, echidistantă.

Poţi alege, după un an de „Turist acasă”, cel mai frumos material pe care l-ai filmat?

Este atât de greu să aleg din multiplele momente frumoase. Am ajuns în locuri deosebite şi am întâlnit oameni cu adevărat speciali. Totuşi, în topul preferinţelor mele sunt meşterii populari care duc mai departe tradiţiile româneşti. În Ţinutul Trei Scaune am întâlnit un fierar care a moştenit meseria de la bunicul său. A fost o experienţă inedită pentru că am luat parte la transformarea unei bucăţi de fier brut într-un obiect de artă. Mai apoi, am ajuns la Sighişoara şi am întâlnit un tânăr din Bucureşti care a ales Ardealul pentru a-şi promova lingurile cu poveste pe care le sculptează în lemn. Chiar aici, aproape de Braşov, am cunoscut un modelator în lut. Din mâinile sale ies fel de fel de figurine care ilustrează viaţa ţăranului român de-a lungul timpului. Aş avea atât de multe de spus despre ei şi despre ceilalţi mesteri care păstrează vii rădăcinile poporului nostru.

Care a fost reacţia oamenilor, ai primit felicitări, ai reuşit să îi ajuţi să descopere locuri noi?

În fapt, aceasta a fost misiunea mea săptămână de săptămână. M-am străduit să le arăt oamenilor locuri frumoase şi poveştile lor. Am întâlnit situaţii în care am abordat subiecte cunoscute de telespectatorii noştri. Atunci, a fost mai mare provocarea. Am încercat să redau istoria locului aşa cum nu o ştiau, am încercat să găsesc abordări inedite, am încercat să le arăt un produs valoros ambalat diferit. Am avut un sentiment de împlinire atunci când un telespectator mi-a trimis un e-mail cu felicitări pentru emisiune şi chiar potenţiale subiecte pentru ediţiile următoare.

Ai simţit vreodată că eşti...turist acasă?

La fiecare filmare mă simt turist. Dar rolul meu este cu atât mai complicat cu cât trebuie să le expun şi altora ceea ce văd eu. De multe ori plec impresionată de la filmări. Acestea sunt momentele în care amprenta personală se simte în materialele finite. E mulţumitor să ai un loc de muncă prin intermediul căruia să te plimbi în locuri frumoase, să întâlneşti oameni deosebiţi care au ce să transmită.

Există un loc pe care ţi-ai dorit să îl prezinţi celor de acasă, pe care nu ai reuşit încă să îl filmezi?

Pasionaţii de istorie şi de mister spun că în subteranele Braşovului se află o reţea de tuneluri care făceau legătura între diferite puncte ale cetăţii. Este unul dintre subiectele care îmi stârneşte interesul, însă până acum nu am făcut o documentare solidă despre acest subiect. Cred că un material cu părerile mai multor istorici ar putea deveni un subiect interesant.

Într-un top 3 care ar fi locaţiile tale favorite din Braşov?

1. Biserica Neagră

2. Muntele Tâmpa

3. Castelul Bran

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri