Ministerul de Interne a descoperit nereguli la nivelul conducerii IPJ Ilfov. Șefii, cercetați disciplinar

Data publicării:
18122012 20tudor-39261

Potrivit comunicatului, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a luat act de finalizarea cercetării prealabile a membrilor conducerii I.P.J. Ilfov – inspectorul şef (Emanuel Nica) şi cei doi adjuncţi (Nicolae Baicu și Ionel Lefter) - şi a dispus sesizarea Consiliului Superior de Disciplină al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR ).

Ancheta a fost efectuată în perioada 3 - 21 septembrie și a vizat cu precădere modalitățile de prevenire a criminalității stradale. Controlul a fost declanșat de cazul turistei japoneze ucise la Otopeni și de modul defectuos în care Inspectoratul de Poliție Ilfov s-a ocupat de principalul suspect în anchete anterioare.

Cazul japonezei a scos la lumina faptul că doi procurori și mai mulți politiști nu s-au ocupat cum trebuia de anchetele în care Vlad Nicolae era principalul suspect. Ei au făcut cercetări superficiale și, deși aveau plângeri depuse de victime cu ani în urmă, nu au făcut investigațiile necesare, astfel că bărbatul nu a fost prins decât după ce a fost găsit trupul tinerei japoneze.

Procurorii care nu au instrumentat dosarele așa cum trebuia riscă să fie dați afară din magistratură, iartrei politiști din Ilfov s-ar putea alege cu dosare penalepentru neglijență în serviciu.

Anchetă internă și sancțiuni

La ordinul ministrului Administrației și Internelor, Mircea Dușa, o comisie formată din ofițeri ai Corpului de control a făcut verificări, în perioada 3- 21 septembrie, la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Ilfov, dar și la Secția Regională de Poliție Transporturi București.

Controlul a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalității stradale, în special infracțiunile comise cu violență, mai ales că, la nivelul IPJ Ilfov există un număr foarte mare de fapte comise cu violență, rămase cu autori necunoscuți, se arăta într-un comunicat al Ministerului Administrației și Internelor (MAI).

Controlul amănunțit la IPJ Ilfov a fost dispus după uciderea japonezei Yurika Masuno de către Vlad Nicolae, în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca.

În urmă anchetei făcute de Corpul de control al MAI, șeful IPJ Ilfov, Emanuel Marin Nica, și adjuncții săi, Ionel Lefter și Nicolae Baicu, precum și alți șase ofițeri sunt cercetați prealabil, în timp ce alți 14 ofițeri au fost atenționați, informa MAI, în luna septembrie.

De asemenea, în cazul a doi ofițeri și a unui agent a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

În același timp, în urmă verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Secția Regională de Poliție Transporturi București, s-a declanșat cercetarea prealabilă pentru opt ofițeri, între care și șeful structurii, Dan Roșoga, iar șase ofițeri au scăpat doar cu atenționare.

Situația de la Ilfov a intrat în atenția conducerii MAI la scurt timp după moartea japonezei Yurika Masuno, când s-a constatat că ucigașul Vlad Nicolae se face vinovat și de alte dou crime și tâlharii, la care se mai adaugă și molestarea sexuală a unor vecine în vârstă, fiind lăsat în libertate atât din indiferentă polițiștilor, cât și a procurorilor ilfoveni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri