Ortodocşii sărbătoresc astăzi Botezul Domnului sau Boboteaza. La Timișoara se sfințește apa de la robinet

Data publicării:
06012013 20patriarhie-42267

Actualizare 13.00. Arhiepiscopul Tomisului a aruncat în mare trei cruci. Scafandri și temerari s-au aruncat în apă pentru a prinde crucile, lucru care, conform credinței, aduce noroc și sănătate tot anul.Credincioșii urmează să primească sticlele cu agheasmă.

Patriarhul Daniel a încheiat Sfinţirea cea Mare a Apei în faţa reşedinţei patriarhale, unde au fost prezenți mai mult de 2.000 de oameni. Au fost pregătite 24 de vase de peste 12.000 de litri de apă, agheasma mare urmând să fie oferită credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei. Apa sfinţită la biserică are puteri miraculoase şi nu se strică niciodată.

Ca în fiecare an, în curtea Catedralei Patriarhale a fost înălţată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori şi busuioc.

Apa de la robinet, sfințită de preoți

Preoţii din Timişoara vor sfinţi apa potabilă chiar la staţia de tratare a apei din oraş, de unde este alimentată cea mai mare parte a Timișoarei.

De la 13.00, la stația de tratare va avea loc o ceremonie de sfințire a apei. Stația de tratare deservește două treimi din oraș, iar această tradiție datează de peste zece ani.

Jandarmeria a mobilizat 150 de oameni

Jandarmeria Capitalei a anunţat că accesul credincioşilor se face prin intrarea dinspre Parcul Unirii. Pentru menţinerea ordinii au fost mobilizaţi peste 150 de jandarmi.

Slujba Agheasmei Mari se săvârşeşte atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvântează apoi casele credincioşilor, cât şi în ziua Botezului Domnului, când se sfinţeşte agheasma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.

În Ajunul Bobotezei, preoţii merg la casele credincioşilor pentru a le aduce, prin stropirea cu apă sfinţită, binecuvântarea Sfintei Treimi.

Pregătiri în întreaga ţară

La Constanţa vor fi sfinţiţi 50.000 de litri de apă. În ciuda frigului şi a oboselii, zeci de credincioşi au muncit încontinuu pentru a umple cele 100.000 de sticle care vor fi împărţite după slujba de Bobotează.

La Iaşi, mii de litri de aghiasmă vor fi împărţiţi celor care vor participa la slujba de Bobotează. În faţa Mitropoliei au fost amplasate 12 butoaie în care se va pune apă care urmează să fie sfinţită de Înalt Prea Sfinţitul Teofan. La slujbă sunt aşteptaţi mii de credincioşi, ordinea urmând să fie asigurată de 40 de jandarmi.

La Galaţi, slujba de Bobotează va începe la ora 13:00 şi va avea loc pe faleza superioară a Dunării. Şi aici vor fi aduse 12 butoaie cu apa care va fi sfinţită.

După slujbă, soborul de preoţi, în frunte cu arhiepiscopul Casian Crăciun se va muta pe malul Dunării, să sfinţească fluviul. Potrivit tradiţiei, câţiva tineri vor sări în apă să recupereze o cruce. Cel care o prinde se spune că va avea parte de un an îmbelşugat, fără necazuri şi supărări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri