Dosarele penale ale Poştei Române. Foşti miniştri şi foşti directori ai companiei, acuzaţi de prejudicii de milioane

Data publicării:
posta romana-1

În 2006şase poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române semnate de trei directori ai instituţiei cu trei firme de profil aveau să ridice suspiciunile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Prejudiciul estimat la peste 4 milioane de euro reprezenta comisionul pentru asigurarea medicală a 36.000 de angajaţi, fie că aceştia îşi făceau lunar analizele sau nu.

În 2010, Curtea de Conturi avea să constate într-un raport cu privire la serviciile medicale din Ploieşti că serviciile prevăzute în contract constau într-o înţelegere, respectiv ca banii să fie livraţi pentru o medie a angajaţilor Poştei Române şi nu individual, în funcţie de persoanele care solicitau analizele medicale.

Dosarul a ajuns în instanţă în 2010, iar peste doi ani magistraţii aveau să decidă o primă soluţie de condamnare la pedepse cu închisoarea în cazul directorilor implicaţi. Însă nici acum, la trei ani de la soluţie, nu există o decizie definitivă în dosar; el se rejudecă, după şapte ani de la trimiterea în judecată.

Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, implicaţi în al doilea dosar legat de Poşta Română

Un alt dosar în care în prim-plan sunt un fost ministru al Telecomunicaţiilor - Zsolt Nagy - şi fostul Ministru al Justiţiei - Tudor Chiuariu - bate la porţile judecătorilor din 2010, după ce, cu trei ani înainte, procurorii sesizau primele nereguli.

În 2007, DNA îl avertiza pe preşedintele României, Traian Băsescu, despre faptele de corupţie ale miniştrilor în colaborare cu cei din conducerea Poştei în dosarul trecerii frauduloase al unui imobil al instituţiei în patrimoniul unei firme private. Prejudiciul în acest caz depăşeşte 8 milioane de euro, spun procurorii DNA.

Conform anchetatorilor, firma privată se obliga să dărâme fostul sediu al Ministerului Industriilor de pe Calea Victoriei pentru a ridica un imobil destinat spaţiilor comerciale şi birourilor. Suprafaţa terenului în cauză din centrul Capitalei depăşeşte 13.000 de metri pătraţi, iar transferul din proprietatea Poştei s-a făcut prin aprobările celor doi miniştri pe o evaluare mult sub cea a pieţei, evaluare făcută de trei directori ai instituţiei.

La doi ani de la trimiterea în judecată a miniştrilor şi a directorilor, magistraţii aveau să decidă în noiembrie 2012 condamnarea directorului general al Poştei Române Mihai Toader la şase ani de închisoare cu executareZsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor, a primit trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat.

Tot magistraţii au decis şi revenirea terenului în proprietatea Poştei, dar decizia nu a fost pusă în aplicare după ce s-a declarat recurs la soluţia judecătorilor, iar dosarul este în continuare în lucru. Următorul termen în care inculpaţii vor ajunge în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este 17 iunie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri