L. C. Kovesi: Dacă va fi o amnistiere sau dezincriminare, inculpaţii rămân cu banii în buzunar

Data actualizării: Data publicării:
KOVESI INVITATA LA JURNALUL DE SEARA agerpres

Dezincriminarea unor infracțiuni ca abuzul în serviciu ar duce la închiderea unor dosare cu prejudicii totale de sute de milioane de euro, avertizează procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. O astfel de lege își produce efectele chiar dacă este în vigoare pentru câteva zile sau chiar o oră, a spus șefa DNA la „Jurnalul de seară” de la Digi24.

Hotnews scrie că pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri s-ar afla o ordonanţă de urgenţă care se va ocupa de amnistie şi graţiere. Ar fi vorba despre modificări importante în legislaţia penală, cum ar fi graţierea unor pedepese şi dezincriminarea unor fapte. Printre aceastea, ar fi vorba de abuzul în serviciu, confictul de interese și neglijenţa în serviciu.

La discuţia cu ministrul Justiției, acesta a promis că nu va face nicio modificare înainte de a se consulta cu sistemul judiciar. Ordonanța de Urgență care vizează aceste lucruri trebuie să aibă un aviz şi de la CSM”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Ea a adăugat că, dacă această ordonanță de urgență există într-adevăr, se așteaptă ca ministrul Justiției să o dea spre consultare.

E ciudat să avem pus pe ordinea de zi un proiect care nu a fost dezbătut în interiorul sistemului şi care poate afecta grav sistemul judiciar”, a adăugat șefa DNA.

Laura Codruța Kovesi a precizat că aproximativ 30% din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu – 2.200 de dosare dintre cele 7.500 de dosare ale DNA.

Dacă ar fi o amnistiere sau dezincriminare a faptelor, avem două efecte. Inculpaţii nu mai execută pedepsele şi rămân cu banii în buzunar, acest lucru face o nedreptate societăţii. Toate dosarele vor fi încetate sau se dispun achitări, dosarele aflate în DNA şi alte structuri de parchet vor fi închise automat. Efectul cel mai grav - toate prejudiciile vor rămâne nerecuperate. DNA a dispus măsuri asiguratorii de 1,5 miliarde de euro”, a spus Laura Codruța Kovesi.

„Sper că ministrul Justiției îşi ţine promisiunea şi va pune în dezbatere acest proiect”, a adăugat ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri