Karner refuză din nou, de față cu Predoiu, aderarea completă a României la Schengen: „Ar fi greşit să stabilim o dată concretă”

Data publicării:
Romanian Interior Minister Catalin Predoiu (L) and Austrian Interior Minister Gerhard Karner shake hands at a press conference at Vienna airport
Cătălin Predoiu s-a întors cu un nou refuz de la Viena, din partea ministrului de Interne austriac, Gerhard Karner. Foto: Profimedia

Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a declarat marți că ar fi greşit să fie stabilită o dată concretă de aderare a României cu frontierele terestre la Spaţiul Schengen, menţionând că va continua colaborarea pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen. El spune că nu are nimic de reproșat României și Bulgariei, ci că sistemul Schengen trebuie îmbunătățit. Declarațiile vin în contextul vizitei ministrului român de Interne Cătălin Predoiu la Viena, după primirea României în spațiul Schengen aerian și maritim. Cei doi oficiali au susținut o conferință comună de presă în aeroport.

Gerhard Karner a fost întrebat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Viena, de ce mai are nevoie România pentru a intra în Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre.

„Vreau să vorbesc clar că într-adevăr nu am reproşat nimic în mod direct Bulgariei şi României. Acum un an şi jumătate am spus că un sistem care nu funcţionează nu poate fi extins. De aceea, am luat atunci acea decizie. Bulgaria şi România sunt parteneri foarte importanţi pentru Austria atunci când este şi vorba despre punerea de presiune asupra Comisiei Europene pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen. Demersurile noastre au dat deja roade. Probabil că ştiţi că directorul Frontex a anunţat deja operaţiuni sporite, chiar triplarea ofiţerilor Frontex în aceste ţări. Avem şi confirmarea Comisiei Europene că se vor investi mai multe fonduri în România şi Bulgaria în aceste scopuri şi sunt de părere că acesta este un pas foarte important”, a afirmat ministrul austriac de Interne, potrivit News.ro.

El a anunţat că va continua îmbunătăţirea sistemului Schengen.

„Vom colabora în continuare pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen. Ştim cu toţii că există o mare presiune a migraţiei ilegale în Europa. Aşadar, noi avem aici interese comune, am lansat demersuri comune tocmai pentru a întări acest sistem. În prezent există şi alte ţări, membre ale Spaţiului Schengen, cu controale la frontierele terestre, pentru că noi, miniştrii de Interne, suntem responsabili pentru siguranţa cetăţilor noştri. Există controale în Germania, Franţa şi în Austria. Trebuie să facem tot posibilul pentru a remedia situaţia de securitate din Uniunea Europeană, pentru a garanta în continuare libertate de mişcare cetăţenilor noştri, dar cred că în momentul de faţă ar fi greşit să stabilim o dată concretă în acest sens”, a transmis Gerhard Karner.

Predoiu: „Vom face acest drum până la capăt”

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marți, la Viena, că România nu este primul stat care intră în Schengen mai întâi cu o frontieră şi apoi cu altele.

„România nu este primul stat care intră în Schengen etapizat, mai întâi cu o frontieră şi apoi cu altele. Istoria Spaţiului Schengen cuprinde mai multe exemple în care unele state au intrat pe rând cu frontierele. Dacă nu mă înşel, chiar şi Austria e în această situaţie. Până acum, istoria Schengen nu cuprinde niciun exemplu în care un stat să fi intrat doar cu o frontieră şi să fi rămas fără celelalte frontiere intrat în Spaţiul Schengen”, a declarat Cătălin Predoiu marţi la Viena. 

El a precizat că România va face acest drum până la capăt.

„Ca şi celelalte state, vom face acest drum până la capăt. Pentru mine şi colegii mei, marea întrebare anul trecut a fost nu când, ci ce anume trebuie să facem ca să se întâmple. Şi nu intenţionez să schimb această metodă. În loc să ne întrebăm subiectiv când ar putea fi cel mai bun moment, ne concentrăm pe ceea ce trebuie să facem ca să-l obţinem cât mai rapid. Altfel, România are îndeplinite criteriile de 12 ani. Dar tratatele sunt clare, decizia este politică. Şi politica este întotdeauna racordată la realitate. Şi realitatea nu este întotdeauna foarte facil de gestionat. Ce este important însă e că ne înţelegem bine şi lucrăm bine cu ministerele noastre şi vrem să lucrăm bine în continuare pe toate temele pe care le avem, şi cu Comisia Europeană, şi cu ceilalţi colegi”, a maki spus Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu a avut o întâlnire la Viena cu omologul său austriac Gerhard Karner, despre impactul şi măsurile adoptate pentru „Air Schengen”.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri