Video Peisaj dezolant la Techirghiol. Lacul a secat, iar în urmă au rămas gunoaie și lemne

Data publicării:
techirghiol
Lacul Techirghiol a secat pe o porțiune de 100 de metri. Foto: Captură Digi24

Peisaj dezolant la Techirghiol. Pe o porțiune de 100 de metri lacul a secat, ca o consecință a verilor tot mai secetoase din ultimii ani. În urmă au rămas gunoaie și lemne. Specialiștii dau asigurări, însă, că nămolul rămâne la fel de sigur.

- Arată destul de rău și miroase. Mâl, gunoaie, lemne.

Așa arată malurile lacului Techirghiol. Pe aproximativ 100 de metri nu mai există apă, iar peisajul rămas în urmă este un trist - plin de gunoaie și bucăți de lemn.

Iulia Stanciu - jurnalist Digi24: În locul în care mă aflu acum, apa sărată ar fi trebuit să aibă un metru. În schimb, întâlnim aici un peisaj dezolant. Observăm că în pământ s-au format cratere și tot aici găsim lemne de diferite dimensiuni, dar și mai multe obiecte din beton.

- Arată mai sărăcăcios, mai uscat, mai... Dar așa a fost fenomenul, nu-mi dau seama de ce s-a retras așa de mult lacul. E terenul uscat și crăpat și niște bălți.

- Urât, dezastru. Alge, mizerie, altceva ce să rămână? Nu-mi place.

- Apă scăzută și nămol, ca după ce a scăzut puțin apa. Bănuiesc că după aceea își va reveni și va fi la loc cum era înainte, nu?

- Oribil.

- Arată nașpa, arată rău, dar, în schimb, putem să luăm pământ din ăla și să-l dăm pe față, pe picioare.

Lacul Techirghiol a secat puțin câte puțin, în ultimii ani, din cauza temperaturilor caniculare. Specialiștii dau asigurări că nămolul extras din lac își păstrează proprietățile, chiar dacă nivelul apei a scăzut.

Adrian Bîlbă - doctor în științe: Firește ca biologii văzând că se retrage aici sunt puțin îngrijorați vis-a-vis de locații pentru păsări și așa mai departe, dar una peste alta este sănătos.

Olga Surdu - medic Sanatoriul Techirghiol: Din punct de vedere al aplicațiilor terapeutice, deci al folosirii lui nu este nicio problemă, se încadrează în limitele variațiilor multianuale. Zăcământul de nămol pe care-l folosim este în mijlocul lacului și este protejat de suprafața de apă, nu este pe margine.

Lacul poate fi salvat doar de ploi, pentru că este o arie naturală protejată, iar autoritățile nu pot interveni.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri