Video Pericol de infecții: Nămolul vândut pe plajă ar fi colectat din zona de deversare a sanatoriului, după ce a fost folosit pe pacienți

Data publicării:
oameni la plaja, dati cu namol
În loc să fie extras din lac, unii comercianți ambulanță preferă să-l pună în sticle pe cel folosit deja de pacienții Sanatoriului Balnear și să-l vândă oamenilor pe plajă.

Pericol de îmbolnăvire pe litoral, din cauza vânzătorilor ambulanți de nămol terapeutic de la Techirghol. În loc să fie extras din lac, preferă să-l pună în sticle pe cel folosit deja de pacienții Sanatoriului Balnear și să-l vândă oamenilor pe plajă. Așa că turiștii riscă infecţii sau alergii la nivelul pielii.

Angajat sanatoriu: Aici este zona de deversare a nămolului şi a apei uzate din baza de tratament a sanatoriului. Oricine ar putea veni aici să ia nămolul uzat care nu mai are aceleaşi proprietăţi curative.

Specialiştii spun că nămolul vândut de comercianţi pe marginea falezei este de calitate îndoielnică pentru că ar fi refolosit după ce s-au tratat pacienții Sanatoriului Balnear de la Techirghol.

Vânzător ambulant: Ăstă este 50 de lei.
Reporter: Și cât are?
Vânzător ambulant: Cinci litri.
Reporter: De unde l-ați luat?
Vânzător ambulant: Ăsta este de la spitalul mare.

Şi pe plaja din Techirghiol găsim nămol de vânzare. O cutie costă 10 lei.

Reporter: Ştiţi cum se aplică, că n-am mai folosit?
Vânzător: Vă daţi pe piele. Pe piele, vă ungeți cu el.
Reporter: Și ce proprietăţi are?
Vânzător: Noi de unde să știm.

Vânzătorii ambulanți nu cunosc beneficiile nămolului şi nici de unde este procurat. Echipa Digi24 a dus nămolul cumpărat de pe plajă la un specialist din sanatoriul balnear.

Specialist: Nămolul îl iau din zona de deversare. Aparent are aceeasi culoare, însă este evident că nămolul proaspăt recoltat este mai închis la culoare. El este diferit şi ca miros.

În loc să-și trateze articulațiile, cei care folosesc nămolul de la vânzătorii ambulanți riscă să se îmbolnăvească.

Olga Surdu, medic primar Recuperare Medicină Fizică și Balneologie: În afară de cel mai mare risc zic eu, și anume riscul lipsei de efect, apare riscul iritaţiilor cutanate, poate chiar şi al infecţiilor.

Oamenii care vin pe plaja de la Techirghiol spun că evită să ia nămol de la comercianți.

Reporter: Nămolul de unde este?
Turistă: Din lac, din mijlocul lacului, noi l-am cules. Este mai indicat decât cel care este de cumpărat, care este amestecat cu apă

Nămolul este extras de angajaţii sanatoriului de la nouă metri adâncime din zona centrală a lacului, zonă delimitată cu ajutorul unor balize.

Reporter: Iulia Stanciu / Operator: Victor Niță

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri