Guvernul atacă moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR la CCR. „Este inadmisibil”

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Florin Cîțu.
Florin Cîțu. Foto: INQUAM Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, despre care consideră că a fost depusă nelegal.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, după ședința internă a PNL, că Guvernul va sesiza CCR pentru a se asigura că sunt respectate procedurile.

"Vă anunţ că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pentru conflict juridic între Guvern şi Parlamentul României. Există dubii şi în modul la care au fost depuse aceste semnături.

Noi ce am văzut și ce am primit, semnături în fotocopie, este inadmisibil. Curtea Constituțională e singura care poate spune dacă s-a respectat legea”, a declarat Florin Cîțu.

„Pot retrage moțiunea și să discutăm cu toții”, a adăugat premierul.

El a precizat că sesizarea urmează să fie depusă miercuri.

Potrivit acestuia, dacă CCR va spune că moțiunea a fost depusă legal, „procedurile curg” în continuare.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul preşedintelui PNL, Ludovic Orban, care a convocat plenul reunit, Cîţu a replicat că situaţia va fi analizată.

"Vreau să vedem întâi dacă a încălcat statutul prin această convocare - dacă este o convocare nelegală şi este împotriva statutului şi a PNL - şi după aceea vor fi sancţiuni", a susţinut el.

Citește și: Cîțu, despre suspiciunile în legătură cu semnăturile de pe moțiune: „Eu aș fi fost mai dur, aș fi cerut anchetă penală”

Premierul a declarat, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, că niciun parlamentar liberal nu va face demersuri în Parlament sau în afara lui pentru "dărâmarea propriului guvern şi a premierului desemnat de PNL, Florin Cîţu".

"Niciun parlamentar PNL nu va face demersuri în Parlament sau în afara lui pentru dărâmarea propriului guvern şi a premierului desemnat de PNL, Florin Cîţu. În caz contrar, se va supune sancţiunilor statutare", a spus acesta, transmite Agerpres.

Premierul a menţionat că parlamentarii PNL vor fi mandataţi să nu participe la plenul reunit convocat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau la şedinţele Birourilor permanente reunite în care se va discuta calendarul moţiunii.

Roman: Decizia CCR invocată de Orban se bate cap în cap cu alte două decizii

Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputaților și membru al echipei lui Florin Cîțu care îl susține în alegerile interne, spune că decizia CCR invocată de Ludovic Orban pentru convocarea plenului reunit al Parlamentului, pentru a fi citită moțiunea de cenzură, "se bate cap în cap cu alte două decizii".

"Ceea ce invocă domnul Orban este o decizie a CCR care se bate cap în cap cu alte două decizii despre care nu a mai pomenit. Noi funcționăm în baza statutului și a regulamentului, în cazul birourilor permanente reunite și a plenului reunit. Atâta timp cât BPR nu a avut cvorum, nu avem o moțiune, nu avem un calendar, nu avem practic nimic", a afirmat Roman.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban și cel al Senatului, Anca Dragu, au convocat, pentru joi, de la ora 16:00, plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea moțiunii de cenzură susținute de USR PLUS și AUR împotriva Cabinetului Cîțu. Liderii celor două Camere invocă patru decizii CCR pentru a trimite moțiunea să fie citită în plen.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică seara că „există suspiciuni” în legătură cu semnăturile de pe moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR. 

De cealaltă parte, președintele PNL, Ludovic Orban, a precizat că semnăturile au fost primite în totalitate în original.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...