Marcel Ciolacu: Nu putem să avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil așa ceva

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu,
Marcel Ciolacu, premierul României. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, că România nu poate să aibă cei mai mulţi ordonatori de credite din lume, considerând că ”este inacceptabil aşa ceva”. ”Nu trebuie fiecare să facă achiziţii publice. Acelea să pot face centralizat, la nivel de consiliu judeţean”, a mai spus şeful Executivului, care nu crede că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă.

”Era normal să existe un draft de lucru la Ministerul de Finanţe. Acel draft a mers la presă, nu mă deranjează cu nimic, foarte bine, că nu are nimeni nimic de ascuns. Poate în urma feedback-urilor remediem anumite lucruri. Dar, oameni buni, nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil aşa ceva. Nu poţi, fiecare bibliotecă, fiecare teatru mai mic sau mai mare, fiecare agenţie mai mică sau mai mare, toţi suntem ordonatori de credite”, a spus premierul, citat de news.ro.

Şeful Executivului a mai fost întrebat dacă măsurile de reformă administrativă şi cele de ajustare fiscală vor afecta sectoarele de tineret, educaţie şi cultură.

"Cred că sunt trei lucruri diferite. O dată, vorbim de o reformă în administraţie (...), vorbim de nişte măsuri de ajustare fiscală necesare României pentru a depăşi acest sfârşit de an (...) şi a ne încadra în anumite deficite financiare. Vom încerca, prin dialog cu Uniunea Europeană, pentru că e un parteneriat între statele membre şi Comisia Europeană, (...) e normal că lucrurile pe care l-am semnat acum doi ani şi reprezentau priorităţile Comisiei, Uniunii Europene, a României, acum doi ani, ele s-au modificat. Şi mai este o abordare, cea care priveşte măsurile de combatere a evaziunii fiscale, România fiind una dintre ţările cu cea mai mare evaziune fiscală, fiind lipsa, în primul şi în primul rând, a digitalizării ANAF-ului.

Eu vă întreb altceva: cum a fost posibil ca cel mai mare program al României postdecembriste, PNRR, să nu aibă niciun euro alocat pentru tineret? Cum a fost posibil ca în PNRR foştii guvernanţi să nu treacă niciun program şi nicio reformă pentru tineret? Ce vă pot eu asigura: o să încercăm la această negociere cu Comisia Europeană, care este până pe 31 august, să prindem anumite proiecte pentru tineret şi să remediem acest lucru. Şi ce vă pot promite foarte clar, că nicio măsură de ajustare fiscală nu va afecta activitatea de tineret sau culturală", a conchis Marcel Ciolacu.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri