Video Exclusiv Scandalul achiziției BMW-urilor pentru Poliție. Replica lui Bode pentru Drulă: Dau vina pe goana lui pentru audiență, acuz ipocrizia

Data publicării:
catalin drula
Ministrul de interne Lucian Bode (PNL) îl acuză de ipocrizie și goană după audiență pe liderul USR, Cătălin Drulă, fost ministru al transporturilor (foto), în scandalul achiziției de mașini pentru poliție Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul de interne Lucian Bode îl acuză pe fostul ministru al transporturilor Cătălin Drulă că nu are o minimă documentație și face afirmații calomnioase sau pur și simplu este ipocrit, fiind avid de audiență. Declarația, făcută joi seara la Digi24, vine în contextul scandalului izbucnit în legătură cu achiziția de mașini BMW pentru Poliție. Bode a precizat că anexa cu proiectul tehnic, de care fostul ministru al transporturilor spune că nu a știut, face parte din contractul pe care Cătălin Drulă și-a pus semnătura.

„Încă o dată, nu fac nici o vină USR, ca să precizez acest lucru, că am văzut că unii spun că dau vina pe USR. Nu! Dau vina pe goana lui după audiență, făcând afirmații calomnioase la adresa mea, a președintelui României, a tot ce a întâlnit în cale, fără măcar o minimă documentare, pentru că, dacă se documenta, afla și el că a semnat acest contract și afla că anexele, proiectul tehnic, este parte integrantă a acestui contract”, a declarat Lucian Bode, joi seara, la Digi24.

USR a sesizat Autoritatea de Management, Oficiul European de Luptă Antifraudă, Parchetul European şi Curtea de Conturi în cazul licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile pentru Poliție, fostul ministru Cătălin Drulă acuzând că licitația a fost atribuită cu dedicație. Ministrul de interne Lucian Bode a prezentat, joi, raportul Corpului de control pe care l-a cerut în legătură cu această achiziţie. „Plin de tupeu domnul Drulă, acuză o conspirație la nivel înalt omițând să spună ce rol are în această speță”, l-a atacat Bode pe fostul ministru al transporturilor, despre care a spus că el însuși a semnat contractul cu anexele privind specificațiile tehnice. De cealaltă parte, Cătălin Drulă spune că Ministerul de Interne prezintă semnături false și că el a semnat doar un contract de finanțare pentru siguranță rutieră, fără să vadă specificațiile tehnice pentru cele 600 de autoturisme cumpărate de Poliția Română. 

„Ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, a semnat contractul de finanțare. Cererea de finanțare a fost aprobată de Ministerul Transporturilor prin structura de specialitate, dar dacă o structură de specialitate a Ministerului Transporturilor semnează un astfel de document și ministrul nu știe sau nu și-l asumă, este foarte grav. Așadar, nu putem să spunem că nu știa, nici nu a negat astăzi că nu știa despre cererea de finanțare, respectiv despre contractul de finanțare. Astăzi și-a adus aminte că a semnat contractul de finanțare. Dar astăzi i-aduc aminte că anexele despre care vorbește, inclusiv specificațiile tehnice, proiectul tehnic, sunt parte a contractului de finanțare”, a precizat Lucian Bode la Digi24.

El a explicat că în mai 2021, Ministerul Transporturilor condus de Cătălin Drulă a aprobat cererea de finanțare însoțită de proiectul tehnic realizat de Poliția Română. În iulie 2021, Ministerul Transporturilor, pe de o parte, și Poliția Română, de cealaltă parte, semnează contractul de finanțare care, la articolul 23, precizează următoarele: Următoarele documente sunt anexe la prezentul contract și constituie parte integrantă a prezentului contract de finanțare, având aceeași forță juridică. „Iar când vorbim despre anexe, vorbim despre Anexa 2, cererea de finanțare, care are și proiectul tehnic integrat. Deci nu poți să spui, ca ministru altTransporturilor, că ai semnat contractul de finanțare, dar nu ți-ai pus semnătura pe anexe, pentru că anexa la care face referire este parte integrantă a contractului de finanțare și are aceeași forță juridică”, a punctat Lucian Bode.

„Eu nu acuz faptul că Ministerul Transporturilor a finanțat în 2021, a aprobat cererea de finanțare și a semnat acest contract. Eu acuz ipocrizia, spunând că tu nu ai știut despre aceste demersuri. Și mai grav să fii ministru al transporturilor și să-ți pui semnătura pe un contract de finanțare și să nu știi că anexa este parte integrantă a acestui contract este foarte grav. Și ce m-a deranjat cel mai mult pentru că a făcut acele afirmații: a ieșit poliția lui Bode să mintă pentru el și pentru Iohannis. Poliția Română a întocmit caietul de sarcini pentru achiziție pornind de la aceste specificații pe care le găsim în proiectul tehnic, iar proiectul tehnic este parte integrantă a acestui contract”, a subliniat ministrul de interne.

El a precizat că Inspectoratul General al Poliției Române pune la dispoziția tuturor instituțiilor abilitate toată documentația și toate documentele pentru a lămuri orice întrebare adresată în spațiul public. „Aceste documente se găsesc și la Ministerul Transporturilor, și la Inspectoratul General al Poliției Române și oricând aceste lucruri se pot lămuri. Eu astăzi am prezentat prima parte a contractului și semnătura ministrului”, a punctat Lucian Bode.

 

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri