Ancheta de la Sf. Pantelimon. Ce se știe despre cei 17 pacienți care ar fi murit la ATI din cauza dozei prea mici de medicamente

Data actualizării: Data publicării:
paturi goale la terapie intensiva
Moartea suspectă a 17 pacienți de la spitalul SF. Pantelimon a pornit 4 anchete de amploare.. Foto: Profimedia

Moartea suspectă a 17 pacienți de la spitalul Pantelimon a pornit 4 anchete de amploare. Pacienții de la Terapie Intensivă ar fi primit tratament în doze și de 10 ori mai mici decât era necesar. Managerul a fost sesizat în scris de directoarea de îngrijiri. Cea care a reclamat că ar fi suspiciuni cu privire la decesele de la Spitalul Sfântul Pantalimon este o asistentă a spitalului.

Directoarea de îngrijiri spune în sesizare că în data de 10 aprilie a fost informată de către o asistentă de la ATI că în perioada 4-7 aprilie 2024 „în secția ATI au murit circa 20 de pacienți, motivul fiind scăderea voită a noradrenalinei de pe injectomat”.

Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon, a spus că pacienții decedați „aveau probleme complexe, cu multe boli asociate.

„O să se analizeze fiecare caz, cu documentele aferente. Asistenta a ridicat această suspiciune, că medicii ar fi scăzut deliberat doza de noradrenalină, nu se știe din ce motiv. Comisia a verificat stocurile de noradrenalină, care permanent erau suficiente. Este un vasopresor, care menține tensiunea pacienților atunci când sunt în stare gravă”, a explicat el.

Trebuie să verificăm. E greu de crezut. Sunt fapte care nu pot fi explicate”, a adăugat managerul.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut o anchetă și a trimis Corpul de Control la spital. El spune că este vorba despre un număr mare de decese, chiar și pentru o secție de Terapie Intensivă.

Eu am îndoieli cu privire la această situație, mai ales că vorbim de un asistent medical care afirmă că medicii nu ar fi administrat tratamentul corect. Nu pot să mă pronunț, nu sunt specialist, nu știu situația de la fața locului, însă în mod evident dacă este vorba despre o culpă medicală gravă, din partea Colegiului sau a altor instituții abilitate va exista o implicare.

Nu vreau să ajungem în situația în care o reclamație neasumată de nimeni a unui asistent medical constituie un element de acuzare pentru medici, nu e corect. Nu putem să tragem concluzii pripite doar în urma unei afirmații neverificate. Nu e vorba despre o acuzație asumată și nu cunoaștem cine e autorul acestei acuzații”, a spus Rafila.

Corpul de control va verifica fișele de observație ale pacienților decedați. Este vorba despre 17 persoane, cu vârste între 49 și 92 de ani. Pacientul de 49 de ani era în secția ATI încă de anul trecut.

Astăzi se fac și primele audieri în cazul morților suspecte de la spitalul Sfântul Pantelimon. Mai multe cadre medicale vor ajunge la poliție pentru a da declarații.

Toți medicii care au lucrat la ATI în perioada 4-7 aprilie urmează să se prezinte la Serviciul Omoruri de la poliție.

Anchetatorii încep să strângă acum probe, de la fișele pacienților la imagini de pe camerele de supraveghere.

Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, a spus la Digi24 că o investigație a fost demarată și de instituția pe care o conduce.

Vom oferi și sprijin pentru demersurile care au fost inițiate de Ministerul Sănătății în acest sens. Trebuie să se stabilească cât mai rapid adevărul în acest caz”, a spus ea.

Poiană a adăugat că nu a primit nicio reclamație de la membrii familiilor pacienților decedați.

Exhumarea pacienților decedați, luată în calcul

Procurorii iau în calcul exhumarea trupurilor pacienților care au murit pe secția ATI a spitalului Sf. Pantelimon în perioada 4-7 aprilie, dacă va fi nevoie. Încă sunt așteptate concluziile anchetei Corpului de Control al Ministrului Sănătății.

Exhumarea este luată în calcul dacă probele colectate nu vor fi suficiente pentru a ajunge la o concluzie.

 

 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri