Poate stresul să provoace căderea părului? Ce recomandă medicii pentru combaterea fenomenului

Data publicării:
Fire de păr scoase dintr-o perie
Dar femeile ar putea fi mai vulnerabile decât bărbații în fața acestei afecțiuni întrucât poate fi declanșată de modificări în organism legate de sarcină. Foto: Profimedia Images

Persoanele sănătoase pierd între 50 și 100 de fire de păr în fiecare zi, potrivit Academiei Americane de Dermatologie, dar dacă pierzi mai mult de atât, ar putea fi un semn de apariție a fenomenului de efluviu telogen, sau cădere excesivă a părului, potrivit The New York Times.

Efluviul telogen poate fi cu siguranță indus de stres, a spus dr. Antonella Tosti, un dermatolog care tratează căderea părului la Școala de Medicină Miller a Universității din Miami.

Experții nu știu exact cât de întâlnit este efluviul telogen, parțial din cauză că mulți oameni nu sunt diagnosticați cu această afecțiune.

Dar femeile ar putea fi mai vulnerabile decât bărbații în fața acestei afecțiuni întrucât ea poate fi declanșată de modificări în organism legate de sarcină, potrivit dr. Angela Lamb, dermatolog la Spitalul Muntele Sinai din New York.

Căderea excesivă a părului poate implica o pierdere de „până la o treime din volumul de păr”, a adăugat doctorul. Vestea bună însă este că afecțiunea este una temporară.

Oamenii pot fi afectați de efluviul telogen la între șase săptămâni și trei luni după un eveniment stresant precum o operație majoră, o boală cronică sau de scurtă durată (în special după febră), o sarcină sau o moarte în familie – practic, „orice provoacă stres sau un șoc sistemului”, a explicat dr. Lamb.

Asta se întâmplă pentru că stresul mărește nivelurile de cortizol din organism, un hormon care s-a demonstrat că perturbă creșterea părului.

Cercetările sugerează că acest tip de cădere a părului poate avea loc la persoanele ce se recuperează după ce au avut Covid-19. Aproape jumătate dintre cele 6.000 de persoane care au luat parte la un studiu organizat în Brazilia și avuseseră Covid-19 în ultimele trei luni au spus că se confruntă cu pierderea părului.

„Dacă părul tău era bine, apoi ai avut Covid, iar după 6-12 săptămâni pierzi o grămadă de păr la duș – ăsta este efluviul telogen”, a spus dr. Lamb.

Afecțiunea se poate dezvolta, însă, și în răspunsul față de stresul cronic de zi cu zi, potrivit doctorului Tosti, precum cel care apare din cauza muncii sau a relațiilor.

Dr. Lamb recomandă multivitaminele care conțin vitamina D, utilă pentru creșterea părului, și vitamina B12, care este deficitară la unii pacienți cu efluviu telogen.

Vitaminele pot fi încă și mai importante în cazul persoanelor care se recuperează după o intervenție chirurgicală majoră.

În schimb, dr. Lamb nu recomandă suplimentele care se vând fără prescripție medicală special pentru tratarea pierderii părului care conțin doze mari de biotină. Studiile au arătat că acestea interferează cu rezultatele testelor pentru hormonii tiroidieni și, uneori, pot provoca apariția acneei.

Dacă se dorește accelerarea creșterii părului, se poate încerca un tratament topic cu minoxidil fără prescripție medicală, cum ar fi Rogaine, potrivit doctorului Tosti. Sau, medicul poate scrie o rețetă pentru minoxidil oral sau finasteride oral.

Aceste tratamente ar putea ajuta părul să crească mai repede, potrivit doctorului Lamb. Dar, de cele mai multe ori, căderea părului indusă de stres dispare de la sine și părul începe din nou să crească după un timp.

„Veți trece prin acea fază de pierdere [a părului], de obicei pentru câteva săptămâni, poate câteva luni, iar apoi va încetini”, a spus dr. Lamb.

Totuși, dacă pierderea părului continuă și după trei sau patru luni, a adăugat Lamb, ar trebui să consultați un doctor.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri