Rafila merge la spitalul Sf. Pantelimon. „Vreau să ştiu dacă sunt elemente care să pună sub îndoială calitatea actului medical”

Data publicării:
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, merge la spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti, unde se desfășoară mai multe anchete privind moartea suspectă a 17 pacienți de la Terapie Intensivă. El a spus că va sta de vorbă cu echipa de control și cu conducerea spitalului, pentru a vedea dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical.

Abia acum a început această investigaţie, lăsaţi-ne să ne facem treaba. Vreţi nişte rezultate credibile, nu care să fie discutabile. Și noi vrem acelaşi lucru. Lucrăm cât putem de repede, nu vreau să ne facem angajamente, prefer să vă dau informaţii”, a spus ministrul.

El a explicat că va fi făcută o statistică a deceselor la mai multe spitale de urgență, pentru a putea compara numărul pacienților morți.

Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea în această secţie de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical. O să mă duc împreună cu doamna preşedintă a Colegiului Medicilor din Bucureşti, pentru că dânsa împreună cu mine are două tipuri de responsabilităţi.

Avem o responsabilitate, prima, pentru pacienţi - şi să fie clară chestiunea asta. Noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor şi pentru siguranţa pacienţilor. Şi cea de-a doua, care este la fel de importantă, este legată de prestigiul profesional şi de siguranţa exercitării profesiei de către medici”, a explicat el.

Lucrul ăsta este foarte important pentru că, pe baza apărării prestigiului profesional şi pe baza încrederii pe care oamenii o au în medici, şi satisfacţia pacienţilor şi siguranţa serviciilor se echilibrează. Cele două nu pot funcţiona unul fără celălalt. Nici medicii nu pot lucra cum trebuie fără încrederea pacienţilor şi nici pacienţii nu pot primi servicii de bună calitate dacă nu au încredere în medici. Trebuie să înţelegem că nu discutăm despre tabere opuse, medici şi pacienţi, ci despre medici şi pacienţi care împreună pot să dea coerenţă actului medical”, a adăugat el.

Moartea suspectă a 17 pacienți de la spitalul Pantelimon a pornit 4 anchete de amploare. Pacienții de la Terapie Intensivă ar fi primit tratament în doze și de 10 ori mai mici decât era necesar. Managerul a fost sesizat în scris de directoarea de îngrijiri. Cea care a reclamat că ar fi suspiciuni cu privire la decesele de la Spitalul Sfântul Pantalimon este o asistentă a spitalului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri