Doi preoți îndeamnă enoriașii să nu mai cumpere coroane funerare. Propun ca banii să fie dați familiei îndurerate

Data publicării:
Coroane uscate și aruncate pentru a li se da foc.
Încă doi preoți îndeamnă enoriașii să nu mai cumpere coroane funerare.

Banii dați pe coroanele de flori pentru cei decedați sunt bani aruncați. De fapt, ajutorul ar trebui să meargă către familia îndoliată. Asta vrea să le transmită enoriașilor doi preoți din județul Sibiu. Propunerea a fost aprobată de parohiile comunei Slimnic. Preoții de aici sunt de părere că, pe lângă faptul că nu ajută nici familiile suferinde și nici sufletul decedatului, coroanele, dacă sunt din plastic, poluează.

Andra Duma, jurnalist Digi24: Astfel de grămezi de coroane de flori ar putea să devină istorie în comuna sibiană Slimnic. Preoții de aici le recomandă enoriașilor înlocuirea coroanelor de flori cu un ajutor financiar acordat familiilor îndoliate. Anual, potrivit autorităților locale, se strâng din acest cimitir aproximativ 4 metri cubi de deșeuri.

Coroanele de flori sunt arse după trei, patru săptămâni, iar cele din plastic sunt dăunătoare mediului. Propunerea preoților din Slimnic, George Cosmin Piț și Emilian Mihăilescu, este susținută de autoritățile locale.

Citiți și:
Preoții le cer credincioșilor să renunțe la coroanele funerare de plastic. Cum au reacționat producătorii

Aron-Adrian Nan, primarul comunei Slimnic: E o faptă, să zicem, destul de bună. Una la mână, e ecologizarea, doi la mână sunt niște bani care, teoretic, cum a zis și domnul părinte, sunt arși. Oamenii sper să înțeleagă inițiativa preoților, să fie dusă la un moment dat la bun sfârșit și cu beneficii destul de bune din toate punctele de vedere.

Și localnicii consideră această inițiativă de bun augur, mai ales că sunt familii care au o situație financiară precară:

- Mai utili, pentru că se aruncă la 40 de zile coroanele, se dă foc, nu este nici igienic, nici... nu este uman! Deci, mai bine ajuți familia, poate e necăjită, poate nu are bani. Eu de mult, deja e al doilea an când eu dau bani. Pun 50, fiecare cât crede, alții 100... Cât te lasă inima și câți ai!

- Foarte bună părerea! Foarte bună! Să nu se mai ardă bani aiurea așa.

- Îs bani aruncați! Cu banii ăia pe care îi pui pe coroane, omul se folosește! Omul se poate folosi, că la necaz banii ăia nu... Trei zile și aruncăm coroanele! Eu așa prevăd, că e mai bine!

Propunerea preoților a fost făcută publică pe o rețea socială. Conform postării, se propune ca în cele două, trei zile de priveghi să fie amplasată o cutie specială pe care să se scrie „Ajutor pentru familie”. Ulterior, preoții parohi nu au mai dorit să facă declarații.

Și reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului s-au ferit de presă. Aceștia au publicat doar un punct de vedere pe pagina oficială a Mitropoliei Ardealului, fără să facă alte declarații.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri