VIDEO. Plimbatul cu mașinile statului în vacanță sau în scop personal ar putea deveni istorie. Proiect pentru dotarea acestora cu GPS

Data publicării:
masina oprita langa trotuar
Un proiect legislativ propune o soluție pentru supravegherea felului în care este folosit parcul auto al statului: monitorizare prin GPS.

Plimbările sau vacanțele cu mașinile statului, folosite de funcționari, ar putea deveni istorie. Un proiect legislativ propune o soluție pentru supravegherea felului în care este folosit parcul auto al statului: monitorizare prin GPS. Inițiatorii spun că în acest fel se va consuma mai puțin combustibil și funcționarii vor fi mai reticenți atunci când se folosesc de mașina de la muncă în scop personal.

Mai mulți primari din România au fost filmați sau fotografiați în timp ce foloseau mașina de la instituție în scopuri personale, iar imaginile au apărut și în presă.

Un exemplu este primarul dintr-o comună ieșeană, filmat în timp ce se abate de la drumul spre serviciu către locul de muncă al soției și, mai apoi, spre grădinița nepoatei.

Un alt edil, din Bistrița, a fost fotografiat în vacanță în Austria, cu mașina de la primărie.

Cristian Brian, inițiator proiect legislativ: Situațiile sunt multe, chiar în weekend-uri, sau comisione, în scop personal, aceste mașini se folosesc. În principiu, având totul transparent, acel sistem de monitorizare, ar fi mai reticenti văzând că totul este urmărit.

Sistemul de monitorizare care ar urma să fie montat pe mașinile de serviciu ale funcționarilor va avea două componente: un GPS în autoturism și o aplicație care înregistrează tot ce face mașina.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: Proiectul de lege propune ca fiecare mașină folosită de funcționari să aibă un dispozitiv de monitorizare prin GPS. Practic aparatul va înregistra traseul, destinația și timpul de staționare. Totul va fi stocat într-o aplicație. Acum suntem pe bulevardul Regina Elisabeta. Traseul nostru pe bulevardul Regina Elisabeta a rămas și în harta aplicației. Dacă mărim puțin, vedem tot drumul pe care îl parcurgem într-o zi. De aici pot fi scoase și foi de parcurs și vedea cât combustibil am consumat pentru acest drum.

Cristian Brian, inițiator proiect legislativ: Și partea de decont, de combustibil se va face pe baza acelui sistem automat, informatizat. Nu mai completează nimeni de mână, n-o să mai poată să pună nimeni cifre din burtă.

Potrivit proiectului de lege, sistemele de monitorizare a mașinilor ar trebui să fie cumpărate de instituții sau autoritățile locale, și costă câteva sute de euro.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri