Estonia acuză Rusia că bruiază semnalul GPS al avioanelor. „Perturbările au devenit mai frecvente”

Data actualizării: Data publicării:
avion in zbor
Foto: Profimedia Images

Estonia observă tot mai multe perturbări vizând navigaţia prin satelit GPS, pe care le pune pe seama activităţii de bruiaj în Rusia vecină.

„Perturbările au devenit mai frecvente şi amploarea lor a crescut”, a declarat Ivar Vark, şeful controlului traficului aerian din Estonia, joi, la televiziunea estonă, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

„În fiecare zi primim 10 până la 20 de informări de la piloţi că există interferenţe GPS în unele zone în care ei trec prin Estonia”, a adăugat el.

Vark crede că acest lucru este probabil o consecinţă a obiectivului Rusiei de a perturba activitatea şi desfăşurarea de drone de atac ucrainene, care pot pătrunde adânc în teritoriul Rusiei.

De unde vine bruiajul

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor şi Reglementare Tehnică (TTJA) estonă spune că interferenţa semnalului GPS este transmisă Estoniei din regiunea Leningrad a Rusiei şi că a crescut semnificativ de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

O creştere a interferenţelor a fost observată în spaţiul aerian al Estoniei începând din vara anului trecut, iniţial mai ales în nord-estul ţării. De la începutul anului 2024, zona de interferenţă s-a extins la Golful Finic şi în zonele centrale ale Estoniei, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţii la radioul eston.

Vark a declarat că nu au existat incidente până acum care să implice zboruri de pasageri din cauza interferenţei GPS în Estonia.

Fenomenul este mai extins

Fenomenul nu se limitează la Estonia. Politico a relatat recent că avioanele care zboară deasupra regiunii baltice raportează un număr tot mai mare de bruiaje ale semnalului GPS sau semnale GPS false, iar Rusia este văzută ca fiind vinovată pentru activarea sistemelor de război electronic.

Episoadele de întrerupere – cunoscute sub numele de bruiaj GPS – au loc în mod regulat de la începutul războiului din Ucraina în 2022. Perturparea semnalului pare să fie concentrată în jurul exclavei Kaliningrad din Rusia – o zonă militară cheie pentru Moscova.

„Rusia atacă în mod regulat aeronavele, pasagerii și teritoriul suveran al țărilor NATO”, a declarat Dana Goward, președintele Fundației pentru Reziliența Sistemului de Navigare, cu sediul în Statele Unite.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri