Israelul e în "alertă maximă" după amenințările Iranului. Sistemul GPS e modificat în toată țara, soldații nu mai au voie în permisie

Data actualizării: Data publicării:
soldat israelian tanc
Sunt tensiuni între Israel și Iran, după ce într-un atac atribuit Israelului au fost ucişi doi importanţi generali iranieni la Damasc în această săptămână. Iranul a amenințat cu represalii FOTO: Profimedia Images

Israelul va începe joi să modifice în mod deliberat sistemul de navigaţie GPS în toată ţara pentru a preveni eventuale atacuri iraniene cu rachete sau drone. De asemenea, armata israeliană a suspendat permisiile pentru toate unităţile sale de luptă. Deciziile au fost luate în contextul îngrijorărilor privind o posibilă escaladare a violenţelor, după ce, într-un atac atribuit Israelului, au fost ucişi doi importanţi generali iranieni la Damasc în această săptămână, iar Iranul a amenințat cu represalii, relatează Reuters şi EFE.

"Astăzi (joi), sistemul de securitate a început să activeze interferenţa sistemului GPS în toată ţara, inclusiv în centru, ca parte a pregătirilor pentru răzbunarea iraniană şi lansarea de rachete de croazieră, drone şi rachete ghidate în direcţia Israelului", a informat postul public israelian Kan.

Ca parte a acestui demers, utilizatorii aplicaţiei de navigaţie ghidată Waze, de provenienţă israeliană, se vor confrunta cu bruiaje şi vor fi identificaţi în orice moment ca aflându-se în Beirut, Liban.

Armata israeliană suspendă permisiile pentru toate unităţile sale de luptă

"În conformitate cu evaluarea situaţiei, s-a decis că se vor suspenda temporar permisiile pentru toate unităţile de luptă ale IDF (Forţele de Apărare Israeliene). IDF este în război, iar desfăşurarea de forţe face obiectul unei revizuiri constante în funcţie de necesităţi", se afirmă într-un comunicat IDF, citat de Agerpres.

Armata israeliană a anunţat miercuri că a sporit personalul şi numărul rezerviştilor care activează în cadrul forţelor aeriene, ceea ce presa israeliană asociază cu o stare de "alertă maximă" în urma atacului de luni asupra consulatului iranian din Siria.

Amenințări severe din Iran

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a lansat miercuri o ameninţare severă la adresa Israelului. "Atacul nu va rămâne fără răspuns. Sioniştii trebuie să ştie că nu îşi vor atinge niciodată scopurile malefice prin astfel de acţiuni inumane", a spus el.

Lui Raisi i s-a alăturat liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, care a promis că se va răzbuna pe Israel pentru atacul asupra Damascului, subliniind că Israelul "va regreta", în timp ce ambasadorul Iranului în Siria a subliniat că "Israelul a încălcat liniile roşii".

Atacul de luni de la Damasc este cea mai grea lovitură pentru armata de elită iraniană după dispariţia lui Qasem Soleimani, un general iranian carismatic care a condus Forţa Quds a Gărzii Revoluţionare şi care a fost ucis de SUA în 2020 într-un bombardament în Irak.

Acest atac, pe care Israelul nu l-a confirmat şi nici nu l-a infirmat, unul dintre cele mai importante de până acum cu privire la interesele iraniene în Siria, ar putea escalada şi mai mult tensiunile în regiune.

Publicaţia online albaneză VoxNews scrie joi, citând media din Orientul Mijlociu, că serviciul american de informaţii CIA ar fi avertizat Israelul să se aştepte la un răspuns militar din partea Iranului în 48 de ore. Publicaţia albaneză citează portalul de ştiri Al Mayadeen, cu sediul în Liban, care a relatat că Iranul ar plănui un atac combinat cu o "ploaie" de drone şi rachete lansate de la bazele sale asupra unor puncte strategice din Israel. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri