Pericolele retragerii banilor din pilonul 2 de pensii

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_12_INQUAM_Octav_Ganea

Din 2019, românii care vor să-şi retragă banii de la pilonul doi de pensii private vor putea face acest lucru după minimum 5 ani de cotizaţie. O decizie fulger, despre care specialiştii spun că va îngropa sistemul de pensii administrate privat. După primele calcule, 80% dintre români ar putea apela la această variantă, pentru a-şi acoperi creditele bancare. Este, însă, o bucurie de moment. La bătrâneţe s-ar putea să nu aibă din ce trăi.

Ministrul Finanţelor a vândut proiectul ca pe o măsură dedicată contribuabililor.

O persoană care participă la un fond de pensii să poată să se retragă, dacă consideră de cuviință. Se poate retrage pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond. Activele cuvenite se transferă participantului respectiv, cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active”, a anunțat Eugen Teodorovici.

O măsură ambalată frumos, dar cu nişte consecinţe dezastruoase, spun specialiştii.

„Este o capcană pentru că în momentul în care tu îţi retragi banii de pensii, de fapt te autosugestionezi că ai nişte bănuţi pe termen scurt. Nu vei fi scutit de plata contribuţiei la pensii, ci ea se va duce în continuare la pilonul 1 de pensii, la bugetul de stat”, explică Adrian Benţa, consultant fiscal.

Un buget care are nevoie de bani ca de aer, ţinând cont că numai în primele 10 luni ale acestui an, din bugetul total de peste 250 de miliarde de lei, aproape 80% s-a dus pe salarii şi consum.

O primă estimare: câți români ar scoate banii din pilonul 2 de pensii private

Mulţi contributori şi-ar scoate banii din Pilonul II, spun specialiştii, ca să-şi acopere creditele, de exemplu.

„Acel cetăţean care ia decizia să renunţe la continuarea finanţării pilonului 2 de pensii va avea pe termen scurt nişte bănuţi, probabil îi va cheltui într-un concediu, dar ulterior la bătrâneţe va avea un trai mai greu”, adaugă Adrian Benţa.

„Aplicând o statistică simplistă, putem estima că 80% din cotizanţi ar putea să-şi retragă pentru că aceştia reprezintă grosul persoanelor care au venituri mici. Aceşti bani vor intra în consum şi vor alimenta la rândul lor acelaşi proces dăunător al inflaţiei”, subliniază Emilian Duca, analist economic.

Administratorii de pensii private spun că odată cu retragerea fondurilor de la Pilonul II rata sărăciei va creşte.

Acest îndemn la retragerea economiilor îi va lăsa mai săraci în viitor, când, la vârsta pensionării, nu își vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic. Pentru mai bine de 50% dintre români Pilonul II reprezintă singura sursă de economisire. Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, aceste economii vor dispărea, cei mai mulți dintre români fiind puternic tentați să se îndrepte către un consum imediat”, afirmă APAPR.

În acest moment, în România peste 7 milioane de oameni contribuie la pilonul II de pensii, iar din 2008 şi până în prezent s-au strâns în conturi peste 48 de miliarde de lei.

Citește și Efect: Participanții la fondurile de pensii au pierdut 300 de milioane de euro într-o singură zi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri