Procesul Roșia Montană începe pe 12 august. ANAF somează Gold Corporation să plătească TVA de 27 milioane lei pe PR și publicitate

Data publicării:
5230335795f9cfa562000000

Compania minieră a solicitat acces la o serie de documente clasificate sau confidențiale ale statului român, potrivit Profit.ro. În plus, Gabriel Resources contestă o decizie recentă a ANAF prin care Fiscul somează RMGC să plătească 27 milioane lei, reprezentând rambursări de TVA către companie pentru achiziții de servicii de PR, publicitate, promovare și consultanță pe care ANAF le consideră nelegitime.

Anunțul a fost făcut de Gabriel Resources la finalul săptămânii trecute. Potrivit unui document oficial recent, Guvernul consideră că toate părțile implicate în proiectul exploatării aurifere de la Roșia Montană trebuie să înțeleagă că "intrăm într-o logică post-proiectul companiei Roșia Montană Gold Corporation", iar un grup de lucru, coordonat de Cancelaria premierului, pregătește lansarea unui program pilot, care va deveni un Program de Dezvoltare Durabilă a zonei Roșia Montană.

Potrivit companiei, tribunalul din cadrul ICSID care va arbitra disputa dintre Gabriel Resources și statul român a fost constituit pe 21 iunie, iar primul termen în proces, la care vor participa părțile implicate, a fost programat pentru 12 august.

Pe 21 iulie 2015, Gabriel Resources anunța că a reclamat statul român la ICSID, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor semnate de autoritățile de la București cu Canada și Marea Britanie. Reclamația a fost făcută după ce, în ianuarie 2015, compania a emis o notificare de litigiu președintelui, premierului și Guvernului României, invitând autoritățile române să discute găsirea unei soluții amiabile, la care nu a primit nici un răspuns.

"Prin acțiunile și inacțiunile sale, România a blocat și a împiedicat implementarea proiectului, cu încălcarea drepturilor investitorilor și fără justă compensație, privând efectiv Gabriel Resources de valoarea investițiilor sale. Tratamentul aplicat de România Gabriel Resources și investițiilor sale încalcă obligațiile prevăzute de tratatele bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor, provocând pierderi semnificative Gabriel Resources. În cererea sa de arbitraj, Gabriel Resources solicită compensarea integrală care i se cuvine potrivit prevederilor tratatelor pentru faptul că i-au fost încălcate drepturile cu privire la dezvoltarea proiectului, ca o consecință a violării de către România a acestor tratate", se arăta într-un comunicat al Gabriel Resources de la acea dată, în care se preciza că Gabriel Resources a investit în total peste 700 milioane dolari în proiectul de la Roșia Montană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri