ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană. Canadienii mai au doar 1,5 milioane de dolari în conturi

Data publicării:
Romania: the gold rush could cost the Romanian state at least 2 billion Dollars
Exploatare minieră la Roșia Montana. Foto: Profimedia Images

ANAF a pus sechestru asigurător pe acțiunile companiei Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation, scrie Economica.net. Firma, care trebuie să plătească 9,5 milioane de euro cheltuieli de judecată statului român pentru procesul pierdut la Washington, a anunțat că nu poate vinde acțiunile pe care le deține în proiectul de la Roșia Montană.

Pe 29 martie 2024, ANAF Alba a pus sechestru pe participația de 80,6858% deținută de Gabriel Resources în firma Roșia Montană Gold Corporation, potrivit datelor verificate de Economica.net în platforma Termene.ro.

Gabriel Resources spune că mai are doar 1,5 milioane de dolari în conturi, bani care se vor epuiza până la finele lunii mai.

„Compania se află în discuții cu investitorii existenți, dar și cu alte părți interesate pentru a obține fonduri suplimentare pentru finanțarea obiectivelor strategice viitoare (care pot include, după caz, costurile oricărei proceduri potențiale de anulare) și în scopuri generale de capital de lucru”, a mai anunțat Gabriel Resources.

Dar, mai spune compania, există un mare risc ca să nu poată face rost de bani.

„Eșecul de a strânge fonduri ar avea un impact negativ asupra situației financiare a Companiei și asupra capacității acesteia de a-și continua activitatea”, se mai arată în anunț.

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat verdictul în cazul aurului de la Roșia Montană. România a câștigat procesul și nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources. În schimb, compania canadiană este obligată să ramburseze României cheltuielile de judecată.

Decizia este definitivă și executorie și vine după nouă ani de proces.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

Partenerii noștri