Americanii ripostează la atacurile rebelilor houthi. Trei nave militare se îndreaptă către strâmtoarea Bab-al-Mandeb din Marea Roșie

Data publicării:
us navy în marea roșie
Distrugătorul USS Carney a doborât sâmbătă dimineaţă 14 drone de atac. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Trei nave militare americane se îndreaptă către zona strâmtorii Bab al-Mandeb, unde rebelii houthi şi-au înmulţit atacurile asupra navelor comerciale, determinând mari companii de transport maritim să suspende deplasarea propriilor nave prin Marea Roşie, relatează agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres. Prin strâmtoarea Bab al-Mandeb tranzitează circa 40% din comerţul global.

Un distrugător american aflat în misiune în Marea Roşie a doborât sâmbătă 14 drone lansate din zone din Yemen controlate de rebelii houthi, a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom). În același timp, marina SUA vrea să pună capăt atacurilor și aduce trei nave militare în zonă.

Strâmtoarea Bab al-Mandeb, aflată între Peninsula Arabiei şi Africa, este deosebit de importantă pentru transportul maritim, fiind tranzitată de circa 40% din comerţul global.

Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului, au ameninţat că orice navă aflată în zonă şi a cărei destinaţie este Israelul poate fi o ţintă a lor, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.

Mai multe nave comerciale au fost atacate astfel cu drone sau rachete în ultimele săptămâni, atacuri intensificate începând de vineri şi care au ţintit de asemenea nave ce nu aveau ca destinaţie un port israelian.

Societatea daneză Maersk, cea germană Hapag-Lloyd şi cea franceză CMA CGM au decis ca navele lor portcontainer să nu mai treacă deocamdată prin Marea Roşie, ceea ce înseamnă însă că vor trebui să ocolească toată Africa, mărind considerabil timpii de transport şi fiind astfel perturbate tranzacţii comerciale şi lanţuri de aprovizionare.

Pentru a asigura securitatea navigaţiei Statele Unite au în zonă două distrugătoare, USS Carney şi USS Mason, alte trei nave de acelaşi fel primind ordinul de a intra din Marea Mediterană în Marea Roşie.

Distrugătorul USS Carney a doborât sâmbătă dimineaţă 14 drone identificate ca fiind drone de atac, potrivit Comandamentului militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom).

Şi ministrul britanic al apărării Grant Shapps a anunţat că un distrugător britanic a doborât în aceeaşi zonă o dronă noaptea trecută.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri