Video Exclusiv Cum va privi Regele Charles România, de acum înainte. Răspunsul unui important istoric american

Data actualizării: Data publicării:
printul charles se pregateste sa urce in masina la casa de la valea zalanului
Prințul Charles, la Valea Zălanului, în timpul unei vizite din 2012 Foto: Profimedia Images

Unul dintre cei mai apreciați istorici specializați în casele regale europene a venit din Statele Unite la Londra și și-a instalat cortul lângă Palatul Buckingham, cu două zile înainte de încoronarea Regelui Charles. Marlene Koenig, istoric american decorat de Casa Regală a României pentru munca ei, a vorbit cu echipa Digi24 de la Londra despre importanța monarhiei în vremuri moderne, dar și despre relația Regelui Charles cu țara noastră.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: De unde această devoțiune pentru monarhie? Pentru că, în secolul XXI, oamenii tind să spună că poate este învechit și nu mai este relevantă...

Marlene Koenig, istoric al Caselor Regale: De ce ar fi ceva vechi irelevant? Multe dintre țările europene de succes și cel mai bine dezvoltate din punct de vedere economic sunt monarhii constituționale. Cred că importanța unei monarhii constituționale este că ai ceva care este stabil, non-politic. Și cred că acest lucru este ceva foarte important în secolul XXI și cred că Charles va face foarte bine acest lucru.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Oamenii au acestă tendință de a face comparații. Adică, Regina Elisabeta a II-a a avut o lungă domnie și a fost cineva, Regele Charles este altcineva. S-a pregătit pentru acest rol toată viața lui. Ce fel de Rege credeți că va fi el pentru Marea Britanie, dar de asemenea cum credeți că îl va vedea lumea?

Marlene Koenig, istoric al Caselor Regale: Cel mai important este că el este cineva care va vorbi, va spune lucrurile răspicat, dar o va face fără politică și își va folosi vocea. De asemenea, cred că el este mult mai apropiat de oameni decât era mama lui. Unul din primele lucruri pe care l-au făcut, el și Regina Camilla, atunci când au ajuns din Scoția la Palatul Buckingham, nu a fost să intre direct în Palat. Ei au oprit mașina și au venit în fața oamenilor. El îi alina pe ei, ei îl alinau pe el. Și cred că asta este o formă diferită de a domni. Și Regina mergea printre supuși, dar el a mers direct la oameni și cred că asta este absolut minunat.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Aș vrea să vă întreb despre Regina Camilla, pentru că la Jubileul de Platină, Regina Elisabeta a II-a și-a exprimat dorința de a o avea pe Camilla drept Regină Consoartă și acum la invitația Zilei Încoronării scrie simplu Regina Camilla? De ce?

Marlene Koenig, istoric al Caselor Regale: Pentru că acesta este modul în care Regina Consoartă este desemnată. Dacă ne uităm la Regina Alexandra (soția lui Edward al VII-lea - n.r.), la Regina Marry (soția lui George al V-lea - n.r), la Regina Elisabeta (soția lui George al VI-lea - n.r), termenul de consoartă semnalează poziția sa, de soție a monarhului.  

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Cea care-l sprijină pe rege...

Marlene Koenig, istoric al Caselor Regale: Deci nu există un titlu oficial de Regină Consoartă. S-a înțeles total greșit. Ea avea oricum să fie Regina Camilla și cred că asta este minunat, grozav.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Regele Charles are, de asemenea, o profundă relație cu România. El mereu a fost...

Marlene Koenig, istoric al Caselor Regale: Da, este. Are propria lui proprietate acolo unde merge și cred că asta este foarte important că are o relație foarte bună cu Majestatea sa Margareta și cred că asta va continua.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Dar credeți că va mai veni să ne viziteze atât de des?

Marlene Koenig, istoric al Caselor Regale: Asta nu pot prezice. Dacă este o vizită de stat, invitația va fi din partea Guvernului Român. Adică, lucrul interesant despre România în acest moment este că este o monarhie în sânul unei republici. Și... chiar cred că își va continua munca pe care a început-o în România.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri