„Democrație! Democrație!”: Reformele judiciare propuse de guvernul Netanyahu scot mii de oameni în stradă

Data publicării:
proteste în Israel
Oponenţii reformei manifestează în fiecare sâmbătă seară, în principal la Tel Aviv, dar şi în multe oraşe din ţară. Sursa foto: Profimedia Images

Mii de oameni au protestat sâmbătă seară la Tel Aviv şi în alte oraşe israeliene împotriva controversatului proiect de reformă a justiţiei, propus de guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu, cu câteva zile înainte de o audiere la Curtea Supremă unde se vor examina recursurile împotriva unuia dintre punctele cheie ale reformei, un termen considerat crucial pentru restul procesului, notează France Presse, preluată de Agerpres.

Anunţul proiectului guvernamental de la începutul lunii ianuarie a dat naştere uneia dintre cele mai importante mişcări de protest pe care le-a cunoscut ţara de la crearea sa în 1948.

Tabăra oponenţilor reformei manifestează în fiecare sâmbătă seară, în principal la Tel Aviv, dar şi în multe oraşe din ţară.

"O democraţie nu poate exista fără Curtea Supremă. Democraţie! Democraţie!", au scandat manifestanţii la Tel Aviv.

sursa foto: Profimedia Images

Manifestaţia a avut loc cu câteva zile înaintea unei audieri la Curtea Supremă pentru examinarea recursurilor formulate împotriva unuia dintre punctele cheie ale reformei, adoptată de Parlament în iulie şi care vizează tocmai limitarea competenţelor Curţii Supreme pe care dreapta şi partidele religioase evreieşti o consideră politizată.

"Curtea Supremă este supremă", se putea citi pe un banner la miting.

"Marţi, Curtea Supremă va avea o discuţie pentru a şti dacă legea aprobată de guvern este legală", a declarat pentru AFP un protestatar de 21 de ani, Yuval Inbar.

"Venim aici pentru că ne temem că guvernul nu va respecta Curtea Supremă", a spus el.

sursa foto: Profimedia Images

"Benjamin "Netanyahu a fost luat ostatic de coloniştii mesianici care încearcă să facă revoluţie", a declarat pentru AFP un alt demonstrant, Josh Drill, referindu-se la premierul israelian, în fruntea unui guvern dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului.

"Ei încearcă să (...) transforme sistemul de guvernare într-o autocraţie", a acuzat el.

Câteva mii de israelieni au manifestat joi seara la Ierusalim în sprijinul proiectului de reformă. Potrivit guvernului, reforma vizează, printre altele, reechilibrarea puterilor, prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme în favoarea parlamentului.

Oponenţii reformei se tem, la rândul lor, că modificările propuse, prin aruncarea în aer a garanţiilor la acţiunea puterilor legislative şi executive, vor înclina democraţia israeliană către un sistem iliberal.

Ei îl acuză pe Netanyahu, în proces pentru mai multe cazuri de corupţie, de conflict de interese şi că îşi doreşte ca această reformă a scăpa de problemele sale judiciare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri