Erdogan spune că Netanyahu este „fuhrer-ul zilelor noastre”

Data publicării:
Recep Erdogan
Erdogan. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a comparat, vineri, pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cu dictatorul Germaniei naziste, Adolf Hitler, şi a criticat „pasivitatea” Occidentului faţă de războiul din Fâşia Gaza, unde peste 24.000 de palestinieni au fost ucişi, conform datelor Hamas.

„Ţările occidentale şi instituţiile de securitate internaţionale au pierdut orice credibilitate după ce au picat examenul în Fâşia Gaza”, mai ales că deja îşi „pierduseră mult din prestigiu” pentru că nu au împiedicat masacrele din Irak, Bosnia, Siria, Yemen, Myanmar, Somalia sau Afganistan, a susținut preşedintele turc.

„Occidentalii doar privesc barbariile genocidului contra poporului palestinian din partea fuhrer-ului zilelor noastre, Netanyahu, şi a echipei sale sângeroase”, a continuat Erdogan.

El l-a comparat şi luna trecută pe Netanyuahu cu Hitler şi a vorbit despre practici demne de „lagărele de concentrare naziste” după apariţia unor imagini în care prizonieri palestinieni parțial dezbrăcaţi erau adunaţi de soldaţii israelieni pe un teren de sport.

„Cei care împart în stânga şi în dreapta lecţii despre drepturile omului şi libertăţi nu au văzut copiii, bebeluşii şi femeile asasinate cu sălbăticie în aceste 105 zile, nici nu au făcut vreun pas pentru a împiedica opresiunea”, a spus liderul turc.

După atacul teroriștilor Hamas în sudului Israelului pe 7 octombrie, care a provocat peste 1.200 de morţi, armata israeliană a lansat împotriva Fâşiei Gaza bombardamente în număr mare, calificate de Erdogan drept „crime de război”, în prezent fiind în desfăşurare şi o ofensivă terestră în enclava palestiniană.

Potrivit ultimului bilanţ al victimelor comunicat de guvernul Hamas, până în prezent au fost ucişi, în urma acţiunilor militare israeliene, 24.762 de palestinieni şi alţi 62.208 au fost răniţi.

În urma declaraţiilor lui Erdogan, Israelul şi-a retras, în octombrie, ambasadorul din Turcia, iar atacurile verbale între guvernele turc şi israelian au devenit frecvente. Lunea trecută, ministrul israelian al securităţii, extremistul Itamar Ben-Gvir, l-a calificat pe Erdogan drept un „nazist total” şi a cerut boicotarea Turciei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri