În ciuda opoziției vehemente a Israelului, Irlanda se pregătește să recunoască Palestina ca stat „în săptămânile următoare”

Data publicării:
hartă Israel Cisiordania
Israelul se opune recunoașterii unui stat palestinian fără consultarea și acordul său. Foto: Profimedia Images

Irlanda se pregătește, „în săptămânile următoare”. să recunoască statul palestinian, în ciuda obiecțiilor Israelului, a declarat ministrul irlandez de externe, Micheal Martin într-un discurs în parlamentul de la Dublin. Sprijinul pentru recunoașterea Palestinei a mai fost anunțat, până acum, de lideri din Spania, Slovacia și Malta.

Martin şi-a anunţat intenţia de a prezenta guvernului o propunere oficială privind recunoaşterea unui stat palestinian după finalizarea unor „discuţii internaţionale mai ample”.

„Să nu vă îndoiţi că recunoaşterea unui stat palestinian va avea loc”, a spus el, într-un discurs în parlamentul irlandez. Întârzierea recunoaşterii „nu mai este nici credibilă, nici sustenabilă”, potrivit acestuia.

Michael Martin a declarat, ulterior, pentru site-ului de ştiri irlandez The Journal că propunerea oficială va fi făcută „în săptămânile următoare”. El a adăugat că a discutat despre recunoaştere cu alte ţări implicate în iniţiative de pace în ultimele şase luni. În luna martie, liderii Spaniei, Irlandei, Slovaciei şi Maltei au susţinut, într-o declaraţie comună, că sunt gata să recunoască existenţa unui stat palestinian.

Irlanda face cunoscut de mult timp că nu are nicio obiecţie, în principiu, în privinţa recunoaşterii oficiale a statului palestinian dacă aceasta ar putea contribui la procesul de pace din Orientul Mijlociu. Războiul din Fâşia Gaza a readus, însă, în discuție această chestiune.

„Nu există nicio îndoială că au fost comise crime de război şi condamn categoric bombardarea continuă a populaţiei din Gaza”, a mai declarat Martin.

Recunoaşterea unui stat palestinian „ar putea servi drept catalizator pentru a ajuta populaţia din Gaza şi Cisiordania şi pentru a promova o iniţiativă de pace condusă de arabi”, a adăugat şeful diplomaţiei irlandeze.

Guvernul israelian se opune vehement recunoașterii unui stat palestinian, iar Netanyahu a supus la vot, în februarie, o rezoluție prin care se opune oficial „recunoaşterii unilaterale”. Documentul votat în Knesset afirmă că un acord privind statalitatea palestiniană poate fi obţinut numai prin negocieri directe între Israel și reprezentanții palestinieni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri