Iran susține că a anunțat Statele Unite că va ataca Israelul. Biden avertiza vineri că se aşteaptă ca Iranul să treacă la acțiune

Data publicării:
Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian
Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, afirmă că a anunțat SUA că Iranul va ataca Israelul. Foto: Profimedia

Iranul susţine că a informat Statele Unite cu privire la intenţia sa de a efectua o operaţiune „limitată” împotriva Israelului, ca răspuns la atacul mortal lansat la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, atac care a fost pus pe seama Israelului.

„Am anunţat Casa Albă într-un mesaj că operaţiunea noastră va fi limitată, minimă şi menită să pedepsească regimul israelian”, a declarat duminică ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Ministrul iranian a vorbit la un briefing cu diplomaţi străini la Teheran cu privire la atacul cu drone şi rachete lansat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică de Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Republicii Islamice, împotriva Israelului.

Amir-Abdollahian le-a spus ambasadorilor că Teheranul a informat ţările vecine despre atacul planificat „cu 72 de ore înainte de operaţiune”.

Liderii Iranului, inclusiv ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, au promis să „pedepsească” Israelul pentru atacul mortal care a ucis şapte militari iranieni la Damasc pe 1 aprilie.

„I-am anunţat pe fraţii şi prietenii noştri din regiune, inclusiv ţările care găzduiesc baze militare americane, că obiectivul nostru este doar să pedepsim regimul israelian”, a spus ministrul.

„Nu căutăm să vizăm poporul american sau bazele americane din regiune”, a adăugat el, avertizând în acelaşi timp că Iranul ar putea lua ca ţintă poziţiile militare americane dacă acestea ar fi implicate în „apărarea şi sprijinul” Israelului.

Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri că se aşteaptă ca Iranul să treacă „în curând” la acţiune, ca răspuns la o întrebare despre ameninţările iraniene cu represalii împotriva Israelului, şi a lansat un apel Teheranului să nu atace.

„Nu vreau să dau informaţii confidenţiale, dar mă aştept să fie în curând”, a spus preşedintele american, care a răspuns şi la o întrebare privind mesajul pe care doreşte să-l transmită Teheranului: „Nu faceţi asta!”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri