Israelul a activat pentru prima oară sistemul de apărare C-Dome

Data actualizării: Data publicării:
sistemul de aparare c dome
Israelul a activat pentru prima oară sistemul de apărare C-Dome. FOTO: Profimedia Images

Armata israeliană a anunţat marţi dimineaţa că a desfăşurat pentru prima dată noul său sistem de apărare "C-Dome", versiunea navală a scutului său antirachetă "Iron Dome", pentru a contracara un aparat "suspect" care a pătruns în spaţiul său aerian.

Luni seara, armata a raportat o alertă în zona Eilat, un oraş din vârful sudic al teritoriului israelian care a fost în februarie ţinta unui tir, interceptat, de rachete balistice lansate de rebelii houthi yemeniţi, aliaţi ai Hamasului palestinian.

"După ce au sunat sirenele în regiunea Eilat privind infiltrarea unui aparat ostil, forţele navale au identificat o ţintă aeriană suspectă care traversa teritoriul israelian. Ţinta a fost interceptată cu succes de sistemul de apărare naval C-Dome", a făcut cunoscut armata marţi dimineaţa într-un scurt comunicat fără să raporteze "victime sau pagube".

Întrebată de AFP, armata israeliană nu a precizat dacă aparatul suspect a fost o dronă, dar a confirmat "prima utilizare operaţională a C-Dome", scrie Agerpres.

Acest sistem de apărare antirachetă este versiunea navală a Iron Dome, folosit de peste un deceniu de Israel în special pentru a intercepta tirurile de rachete ale Hamas şi Jihadul Islamic din Fâşia Gaza.

C-Dome este un scut antirachetă de tip Iron Dome instalat pe corvete Saar-6 care au fost deja testat. Armata israeliană a investit în această nouă tehnologie în ultimii ani în special pentru a proteja importantele zăcăminte de gaze ale ţării din estul Mediteranei.

În ultimii ani, Israelul a lansat exploatarea câmpurilor offshore Tamar şi Leviathan în speranţa de a favoriza independenţa sa energetică şi de a exporta gaz în Orientul Mijlociu şi Europa. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri