Israelul acuză ONU că blochează ajutoarele la frontiera cu Fâșia Gaza: „Faceți-vă treaba!”

Data publicării:
palestinieni care asteapta ajutoare
În ciuda faptului că un număr mare de camioane sosesc din Israel, ele nu pot intra automat în Fâşia Gaza. FOTO: Profimedia Images

Autorităţile israeliene au declarat că întreg conţinutul a 600 de camioane cu ajutoare s-a acumulat în Fâşia Gaza pe parcursul săptămânii trecute, fără a fi colectat, informează vineri dpa, citată de Agerpres.

„Conţinutul a 600 de camioane aşteaptă să fie colectat de ONU de partea din Gaza la Kerem Shalom, pentru a permite transferul altor camioane”, a declarat COGAT, autoritatea care coordonează activităţile guvernului israelian în teritoriile palestiniene, într-o postare pe reţeaua socială X, fosta Twitter.

„Am extins orele de trecere şi ne-am sporit capacităţile. ONU, fă-ţi treaba. Blocajele nu sunt de partea israeliană”, subliniază COGAT.

Potrivit COGAT, în ultimele zile volumul livrărilor cu ajutoare pentru Gaza pe la punctul de trecere de la Kerem Shalom, în sudul teritoriului, şi pe la punctul Nitzana, la circa 40 de kilometri mai la sud, la frontiera israeliano-egipteană, a crescut în mod considerabil.

Oricum, colectarea şi distribuirea de ajutoare de către organizaţii ale ONU a fost lentă, ceea ce înseamnă că Israelul nu mai poate livra alte ajutoare, a mai transmis COGAT.

Informaţia nu a putut fi verificată din sursă independentă, precizează dpa.

James McGoldrick, coordonatorul ONU pentru probleme umanitare la Ierusalim, a declarat la postul de televiziune american CNN că există numeroase complicaţii logistice şi că soluţionarea lor va necesita timp.

Restricţiile impuse de Israel pentru libertatea de mişcare în Fâşia Gaza fac ca lucrurile să fie şi mai complicate.

În ciuda faptului că un număr mare de camioane sosesc din Israel, ele nu pot intra automat în Fâşia Gaza. Întâi, camioanele trebuie descărcate şi sortate în funcţie de conţinutul lor. Apoi, camioanele trebuie încărcate din nou pentru a livra ajutorul.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri