Israelul și Iranul, în pragul războiului. Lideri din cele două țări se amenință reciproc cu atacuri și răzbunări

Data publicării:
Israel Katz
Ministrul israelian de externe, Israel Katz. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe israelian, Israel Katz, i-a răspuns, miercuri, liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care a ameninţat statul israelian cu un atac, drept răzbunare pentru lovitura atribuită Israelului împotriva consulatului iranian de la Damasc, în care au murit şapte membri ai Gărzii Revoluţionare.

„Dacă Iranul atacă de pe propriul său teritoriu, Israelul va răspunde şi va ataca în Iran”, a scris Katz pe Twitter, avertizând că vor exista represalii pentru orice tip de ofensivă pe teritoriul israelian.

Separat, într-un interviu acordat miercuri dimineaţă radioului public israelian Reshet Bet, Katz a reiterat că niciun atac nu va fi tolerat şi a acuzat Iranul că este „capul şarpelui”, o aluzie la sprijinul pe care regimul de la Teheran îl oferă atât teroriștilor Hamas, cât şi miliţiei şiite libaneze Hezbollah, în sudul Libanului.

Comentariile lui Katz vin după un discurs televizat al lui Khamenei, la Teheran, cu ocazia Eid al-Fitr, sărbătoarea care încheie Ramadanul, în care acesta a reiterat că „regimul sionist (Israelul - n. red) trebuie şi va fi pedepsit”.

„Când atacă consulatul este ca şi cum ar fi atacat teritoriul nostru”, a declarat Khamenei, care a adăugat că Israelul a făcut o greşeală prin atac, în care au fost ucişi şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei iranieni, inclusiv doi generali.

Autorităţile iraniene au promis în mod repetat să se răzbune pentru atacul împotriva sediului lor diplomatic.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri