Rolul presei şi al poliţiei este pus sub semnul întrebării în Coreea de Sud, după moartea actorului din "Parasite"

Data actualizării: Data publicării:
acor sud-coreean
Actorul Lee Sun-kyun. Foto: Profimedia Images

Moartea actorului Lee Sun-kyun, devenit celebru pentru rolul din filmul "Parasite", a stârnit un val de critici în Coreea de Sud la adresa media şi a poliţiei, acuzate că ar alimenta un climat dăunător în lupta împotriva drogurilor, transmite vineri AFP. Trupul neînsufleţit al actorului, în vârstă de 48 de ani, a fost găsit în maşina sa, miercuri, la Seul, cu un bilet "asemănător unui testament", conform agenţiei de presă Yonhap. Lee Sun-kyun a făcut obiectul unei anchete deschise în octombrie de autorităţi, pentru presupus consum de canabis şi alte substanţe psihotrope.

Într-o ţară foarte strictă în privinţa consumului de droguri, acest scandal a pătat imaginea actorului, privându-l de contracte de publicitate şi de apariţii televizate sau în cinematografe, cu pierderi de venituri estimate de presa sud-coreeană la zece miliarde de woni (7 milioane de euro).

Experţii au deplâns de atunci absenţa prezumţiei de nevinovăţie care a creat o atmosferă nocivă, cu o acoperire mediatică senzaţionalistă a cazului alimentată de difuzarea unor informaţii din cadrul anchetei.

Poliţia este bănuită că s-ar afla în spatele scurgerii de documente confidenţiale, cum ar fi extrase audio din conversaţii telefonice private.

Pe lângă presiunile mediatice, Lee Sun-kyun a fost nevoit să se supună interogatoriilor poliţiei - ultimul dintre acestea, care a avut loc cu câteva zile înainte de moartea sa, a durat nouăsprezece ore.

"Nu era nevoie să numim suspectul în această anchetă", a declarat pentru AFP Vladimir Tikhonov, profesor de studii coreene la Universitatea din Oslo.

"Crimă socială"

"În Coreea de Sud, mai mult decât în orice ţară europeană, mai tolerantă cu consumul de psihotrope, a fi suspectat într-un caz legat de droguri echivalează cu o pedeapsă în sine, cu ostracizare publică", a explicat el.

Este o "crimă socială", a criticat Yu Hyun-jae, profesor de comunicare la Universitatea Sogang din Seul, care a subliniat responsabilitatea comună a media, a poliţiei şi a publicului, în "imensa umilire" pe care a fost nevoit să o îndure actorul.

Şeful poliţiei din Incheon, Kim Hui-jung, şi-a apărat joi echipele spunând că acestea au condus ancheta "în conformitate cu procedurile legale", fără a divulga informaţii presei.

Anunţul morţii subite a actorului vedetă a stârnit o mare emoţie.

La o ceremonie privată organizată vineri într-un spital din Seul au participat soţia actorului, actriţa Jeon Hye-jin şi cei doi băieţi ai lor, precum şi alte nume din cinematografia coreeană.

Regizorul "Parasite", Bong Joon-ho, a vizitat joi capela, în faţa căreia fanii îndureraţi au lăsat mesaje de rămas-bun. "Operele pe care le-ai creat cu eforturile tale şi sinceritatea ta au salvat atât de mulţi oameni"; "Ne pare rău că nu am putut face nimic pentru tine când treceai printr-o perioadă grea", se numărau printre aceste mesaje.

Mai multe evenimente de divertisment din Coreea de Sud au fost anulate în urma decesului actorului.

Toleranţă zero pentru droguri în Coreea de Sud

Coreea de Sud a adoptat o politică de "toleranţă zero", actualul preşedinte Yoon Suk Yeol declarând un "război împotriva drogurilor" la venirea sa la putere, anul trecut.

Diversele scandaluri asociate drogurilor şi personalităţilor din lumea divertismentului indică spre cartierul la modă Gangnam, cu apartamente de lux, cluburi de noapte şi clinici de chirurgie estetică.

Lee Sun-kyun a fost suspectat că a luat substanţe ilegale de la gazda unui bar somptuos din acest cartier al capitalei Seul.

El a negat că a consumat cu bună ştiinţă aceste produse şi a susţinut că a fost "păcălit" de această femeie, împotriva căreia a depus o plângere pentru şantaj şi estorcare, potrivit Yonhap.

Actorul trecuse recent două teste pentru depistarea drogurilor, toate negative, a precizat agenţia de presă sud-coreeană.

Poliţia a anunţat vineri că l-a deferit parchetului pe un chirurg plastician care îşi desfăşoară activitatea în Gangnam, în prezent reţinut pentru că ar fi furnizat droguri ilegale gazdei barului implicată în caz.

Ketamina, unul dintre drogurile pe care se presupune că le-a folosit Lee Sun-kyun, a fost, de asemenea, implicată în scandalul de la clubul de noapte "Burning Sun" din Gangnam, condus de un star K-Pop care a fost condamnat la închisoare, în special pentru că a propus femei unor potenţiali investitori în vederea întreţinerii de relaţii sexuale.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri