Un bărbat a reușit să ascundă o crimă timp de 26 de ani, dar după ce a divorțat adevărul a ieșit la lumină. Ce s-a întâmplat

Data actualizării: Data publicării:
crima
Timothy Stephenson a fost condamnat la 16 ani de închisoare luna aceasta pentru uciderea unui bărbat pe care l-a întâlnit într-un bar, în 1998 FOTO: Benton County Sheriff's Office

La prima vedere, Timothy Stephenson a avut o viață de invidiat. Era căsătorit cu un medic și locuiau într-o casă de 2 milioane de dolari împreună cu fiicele lor gemene, într-o suburbie liniștită la est de San Francisco.

Dar Stephenson păstra un secret: în urmă cu aproximativ două decenii împuşcase mortal un bărbat pe care l-a întâlnit într-un bar din Kansas City.

Crima a rămas nerezolvată până în 2021, când, în cele din urmă, trecutul întunecat al lui Stephenson l-a ajuns din urmă. Tot atunci, viața lui de vis se destrăma. Soțul ceruse divorțul cu un an înainte, iar cei doi își disputau în justiție custodia copiilor.

Autoritățile l-au arestat sub acuzația de crimă în luna decembrie și l-au extrădat în Missouri. Luna aceasta, el a pledat vinovat pentru crimă de gradul doi și a fost condamnat la 16 ani de închisoare, potrivit CNN.

Pentru Stephenson, totul s-a prăbușit după ce polițiștii au primit noi informații care i-au ajutat să afle ce s-a întâmplat în acea noapte din 1998, în Kansas City.

Iar informațiile au venit de la soțul lui Stephenson.

Stephenson i-a spus soțului său în urmă cu 10 ani că a ucis pe cineva

Condamnarea lui Stephenson a venit la un deceniu după ce i-a spus soțului său, Joseph Ginejko, despre crima pe care o comisese în Missouri. Potrivit unei declarații obținute de CNN, Stephenson i-a spus soțului său în 2014 că l-a întâlnit pe un bărbat, Randall Oliphant, la un bar de gay în ianuarie 1998 și împreună s-au dus acasă la Stephenson, unde acesta l-a împușcat de două ori, crima având loc în baie.

Cadavrul lui Oliphant a fost găsit două luni mai târziu într-o zonă împădurită din comitatul rural Benton County, Missouri, la aproximativ 160 de kilometri de Kansas City. Poliția de stat din Missouri a spus că Stephenson era familiarizat cu zona, întrucât tatăl și bunica lui locuiau în apropiere și fusese acolo de multe ori.

Stephenson i-a mărturisit fostului soț că, ulterior, a renovat baia pentru a ascunde locul crimei și eventualele probe.

Anchetatorii l-au interogat pe Stephenson în 1998, iar el a recunoscut că a dus acasă un bărbat, dar că după aceea le-a condus la un alt bar.

Înregistrările telefonice ale lui Stephenson au arătat că acesta a folosit mobilul în apropierea unei antene din apropierea locului în care a fost găsit cadavrul.

În 1998, anchetatorii au găsit și persoana care a cumpărat de la Stephenson o mașină în luna mai, la patru luni după crimă. Noul proprietar le-a spus polițiștilor că lipseau părți din mocheta mașinii atunci când a cumpărat-o. De asemenea, poliția a spus că a găsit urme de sânge în portbagaj, dar probele ADN au fost neconcludente.

Nu este clar de ce poliția nu l-a arestat pe Stephenson în 1998. Autoritățile din statul Missouri au refuzat să comenteze pentru CNN acest aspect.

Operațiunea sub acoperire din 2021

Stephenson și Ginejko s-au căsătorit în 2008 și au locuit împreună cu fiicele lor în Danville, lângă San Francisco, o suburbie care a fost considerată odată cea mai sigură din California.

Înregistrările de la tribunal arată că Ginejko a înaintat divorțul în ianuarie 2020, la șase ani după ce soțul i-a făcut mărturisirea șocantă. Ginejko a spus la poliție că a încercat să cerceteze pe cont propriu crima din Missouri după mărturia soțului său, dar a găsit prea puține informații despre ea online.

Dar la un moment dat, de la începutul anului 2020 și până în aprilie 2021, Ginejko a vorbit cu politia. Le-a spus anchetatorilor detalii despre crimă care nu au fost făcute publice niciodată, acest lucru sugerând că le cunoștea de la autor, adică de la soțului lui.

Apoi anchetatorii au organizat o operațiune sub acoperire, aranjând o întâlnire supravegheată audio și video între Stephenson și Ginejko.

În timpul întâlnirii stabilite în scopul de a discuta despre copii, Ginejko a adus în discuție mărturia lui Stephenson din 2014. Comportamentul acestuia s-a schimbat instantaneu, „devenind paranoic”, se spune în documentul instanței.

Stephenson l-a întrebat pe soțul său dacă purta microfon și chiar l-a percheziționat, examinându-i și portofelul, telefonul, chiar și ceașca de cafea.

Ginejko l-a întrebat pe Stephenson de mai multe ori de ce l-a ucis pe Oliphant, însă răspunsurile lui au fost contradictorii. Stephenson a recunoscut în cele din urmă că, într-adevăr, a spus că a săvârșit crima, dar a făcut asta pentru a-și speria soțul și pentru a-l obliga să rămână astfel împreună.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri