Ministerul Apărării din Marea Britanie a trimis din greșeală mail-uri destinate SUA unui aliat al Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
persoana tasteaza la un laptop
Mai multe tribunale și spitale au primit emailuri de amenințare cu bombă. Foto: Profimedia Images

Ministerul britanic al Apărării a declanşat o anchetă după ce e-mail-uri conţinând informaţii clasificate au fost trimite unui aliat apropiat al Rusiei, după o greşeală de ortografie, transmite BBC. E-mail-urile erau destinate Armatei SUA, care foloseşte numele de domeniu «.mil», însă litera «i» a fost omisă, aşa încât mesajele au fost trimise în Mali, ţară din vestul Africii.

Oficiali ai Apărării afirmă că e-mail-urile nu conţin informaţii care ar putea compromite securitatea operaţională.

Greşeala, au arătat ei, implică trimiterea unui număr mic de e-mail-uri în Mali, al cărui domeniu de e-mail este «.ml».

”Am deschis o anchetă după ce un număr mic de e-mail-uri au fost redirecționate, din greşeală, unui domeniu de e-mail incorect”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării pentru agenţia de ştiri PA.

”Suntem convinşi că ele nu conţineau informaţii care ar putea compromite securitatea operaţională sau date tehnice”, a mai spus acesta.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că toate informaţiile sensibile folosite de departamentul guvernamental au fost ”transmise pe sisteme create să minimizeze riscul unei direcţionări greşite”.

”Ministerul Apărării îşi revizuieşte constant procedurile şi implementează în prezent un program pentru a îmbunătăţi managementul informaţiilor, prevenirea pierderilor de date şi controlul informaţiilor sensibile”, a mai afirmat el.

Ce conțineau e-mail-urile

Anterior, în cursul acestei luni, s-a aflat că milioane de emailuri ale Armatei americane au fost trimise tot în Mali, din cauza aceleiaşi greşeli de ortografie.

Unele dintre acele e-mail-uri ar fi conţinut informaţii sensibile, inclusiv parole, documente medicale şi itinerarii ale unor ofiţeri superiori.

Mali este una dintre cele şase ţări africane cărora li s-a promis livrări gratuite de cereale de către preşedintele rus Vladimir Putin, după ce acordul privind Marea Neagră cu Ucraina a căzut, în această lună.

Marina militară a Rusiei a blocat porturile de la Marea Neagră ale Ucrainei după invazia din februarie 2022, blocând astfel 20 de milioane de tone de cereale care erau destinate exportului şi creând penurii alimentare în ţări din Orientul Mijlociu şi Africa.

Mali este un aliat apropiat al ruşilor pentru că mercenarii Wagner ai Moscovei au fost trimişi în această ţară pentru a lupta împreună cu armata împotriva jihadiştilor.

În cursul acestei săptămâni, secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că ministrul Apărării din Mali, şeful Forţelor aeriene şi adjunctul Statului Major vor fi sancţionaţi pentru că au coordonat răspândirea Wagner în ţara vest-africană.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri