Norvegia a semnat un acord de securitate cu Ucraina: „Oferim sprijin militar, politic, financiar și umanitar”

Data publicării:
ministrul norvegian de externe alături de Dmitro Kuleba
Șeful diplomației norvegiene a discutat la Kiev cu conducerea Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Ucraina şi Norvegia - ambele vecine cu Rusia - au ajuns la un acord de securitate bilateral, a anunţat, luni, ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide, în cursul unei vizite la Kiev.

„Norvegia va furniza Ucrainei sprijin militar, politic, financiar și umanitar pe termen lung”, a declarat șeful diplomației norvegiene, după o discuție cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

„Acordul demonstrează angajamentul nostru politic clar de a continua să susţinem Ucraina aşa cum facem de când a început atacul brutal şi la scară largă al Rusiei, în urmă cu peste doi ani”, a adăugat şeful diplomaţiei norvegiene într-un comunicat.

Textul urmează să fie semnat şi făcut public la viitoarea întâlnire a lui Zelenski cu premierul guvernului Norvegiei, Jonas Gahr Store; nu s-a stabilit încă data evenimentului, se arată în comunicat.

Ucraina încearcă să îşi consolideze alianţele cu partenerii occidentali, în timp ce forţele ucrainene sunt în dificultate pe front, în faţa celor ruse. Până acum, Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu circa zece state, printre care Franţa, Germania şi Regatul Unit.

Norvegia, membră NATO, are graniţă cu Rusia în regiunea arctică şi s-a angajat deja să acorde Ucrainei un ajutor civil şi militar în valoare de 6,5 miliarde de euro în perioada 2023-2027.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri