Relațiile dintre Iordania și Iran se deteriorează. Ministerul de Externe de la Amman l-a convocat pe ambasadorul Teheranului

Data actualizării: Data publicării:
Ayatollahul Ali Khamenei face declarații.
Ministerul Afacerilor Externe din Amman l-a convocat pe ambasadorul Iranului în Iordania în urma „declarațiilor ofensive” ale Iranului împotriva Iordaniei. FOTO: Profimedia Images

Relațiile dintre Iran și Iordania se deteriorează după ce aceasta din urmă a confirmat oficial că a ajutat la interceptarea dronelor cu care Iranul a atacat Israelul, scrie presa iraniană.

Duminică, Ministerul Afacerilor Externe din Amman l-a convocat pe ambasadorul Iranului în Iordania în urma „declarațiilor ofensive” ale Iranului împotriva Iordaniei.

Concret, Ministerul Apărării din Iran a amenințat țările care ajută Israelul cu atacuri din partea Teheranului, agenția de stat Fars anunțând că Iordania este vizată de o ”monitorizare atentă” și că aceasta va fi următoarea țintă a atacurilor, a scris Haaretz.  Agenția de presă iraniană Fars citează o sursă care susține că Teheranul monitorizează atent acțiunile Iordaniei, care ar putea deveni ”următoarea țintă” în cazul în care va ajuta Israelul. 

Iordania a interceptat "aparate de zbor" ce au pătruns în spaţiul aerian iordanian în timpul atacului cu drone şi rachete lansat de Iran împotriva Israelului în timpul nopţii, a anunţat duminica dimineaţa guvernul iordanian într-un comunicat.

Forţele armate iordaniene "vor face faţă oricărei ameninţări sau încălcări ce pune în pericol securitatea şi siguranţa ţării, a cetăţenilor săi, a spaţiului său aerian şi a teritoriului său, indiferent de unde provine aceasta şi cu toate mijloacele disponibile", a atenţionat guvernul iordanian.

Comunicatul precizează că forţele armate au "interceptat şi neutralizat aparate care au pătruns în spaţiul aerian iordanian în timpul nopţii trecute" şi că bucăţi din acestea au căzut "în mai multe locuri", fără a face răniţi.

De-a lungul anilor, relațiile dintre Iordania și Gărzile Revoluționare au fost sinuoase, dar din 7 octombrie relațiile dintre cele două țări s-au deteriorate și mai mult. Iordania, la fel ca Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și altele, încearcă pe de o parte să evite conflictul cu Iranul și, pe de altă parte, vrea să își consolideze relațiile cu Occidentul.

În ultimele luni, în Iordania au fost proteste uriașe împotriva Israelului. Pe de altă parte, atitudinea Iranului față de Amman este rezultatul dorinței iraniene de a vedea într-o zi un regim mai pro-iranian în Iordania.

Atacul iranian asupra Israelului a unit ieri multe țări care s-au distanțat de Israel în ultimele luni, inclusiv Iordania, care a ajutat la interceptarea unor drone. Ajutorul iordanian a venit într-un moment în care lumea este din ce în ce mai împărțită între țări care sunt mai aproape de axa rusă și țări care sunt mai aproape de SUA și Occident, în timp ce Teheranul vrea ca tot mai multe țări să se îndepărteze de SUA și Israel. 

Un oficial de la Pentagon a declarat la sfârșitul anului 2023 că recent Washingtonul și-a sporit semnificativ sprijinul în materie de securitate pentru Iordania.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri