Generalul „Armaghedon” ar fi reținut și interogat de FSB. Kremlinul refuză să comenteze dispariția lui Surovikin

Data publicării:
surovikin putin profimedia-0747103939
Surovikin nu se mai bucură de încrederea lui Putin. Foto: Profimedia

Serghei Surovikin, supranumit și „Generalul Armaghedon”, ar fi interogat în aceste zile de serviciile de securitate ruse, după rebeliunea armată pornită de Evgheni Prigojin. Kremlinul a refuzat să răspundă la întrebări despre locul unde se află generalul Surovikin, pe fondul unor informații neconfirmate, conform cărora acesta ar fi reținut și interogat de FSB, relatează The Guardian.

Serviciile de informații americane au susținut miercuri că Surovikin, care a condus anterior trupele care au invadat Ucraina, cunoștea în prealabil intenția lui Evgheni Prigojin de a porni o revoltă împotriva conducerii millitare a Rusiei. Revoltă în care mercenarii grupului Wagner au capturat orașul Rostov și au pornit spre Moscova, ulterior făcând cale întoarsă în urma unui un acord de amnistie.

Întrebat de reporteri dacă Kremlinul ar putea clarifica situația lui Surovikin, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a spus: „Nu, din păcate nu. Așa că vă recomand să contactați Ministerul Apărării. Aceasta este prerogativa lor”.

Peskov a refuzat să răspundă la întrebarea dacă Surovikin se mai bucură de încrederea lui Putin.

Legăturile binecunoscute dintre Surovikin și Prigojin au alimentat zvonuri care spuneau că Generalul „Armaghedon” ar putea fi epurat, sau pus sub acuzare pentru susținerea revoltei. Prigojin a lucrat îndeaproape cu Surovikin în timpul intervenției militare a Rusiei în Siria și l-a descris anterior pe general drept o „figură legendară”.

Dar după ce Prigojin a pornit rebeliunea, Surovikin a făcut o declarație clară împotriva acesteia și în sprijinul guvernului rus, vineri seara.

Associated Press și Financial Times au scris joi că Surovikin ar fi fost reținut, citând persoane care cunoșteau chestiunea. Ambele publicații au spus că rămâne neclar dacă el a fost acuzat că a complotat în cadrul revoltei militare, și nici locul unde este reținut, confirmând opacitatea politicii Kremlinului.

Într-un interviu acordat Baza - un canal rusesc de știri, apropiat de poliție -, fiica lui Surovikin a negat că tatăl ei a fost arestat. „Nu i s-a întâmplat nimic, el este la locul lui de muncă, ca de obicei”, a spus Veronika Surovika, adăugând că tatăl ei întotdeauna a vorbit rar cu presa.

Mai multe publicații independente ruse, citând surse din serviciile de securitate, au declarat că Surovikin nu este în prezent arestat.

Surovikin, supranumit Generalul „Armaghedon” pentru abordarea sa dură și neortodoxă a războiului, este o figură populară în armata rusă. „Se spune că el este respectat de soldați și considerat competent”, a spus Dara Massicot, cercetător senior în politici la Rand Corporation.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri