Egiptul anunță „progrese semnificative” pentru un armistiţiu în Gaza și eliberarea ostaticilor. Hamas neagă

Data actualizării: Data publicării:
fasia gaza
Războiul a costat vieţile a 33.175 de persoane în Fâşia Gaza, majoritatea civili. FOTO: Profimedia Images

Negocierile pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas fac „progrese semnificative”, a informat luni media egipteană pro-guvernamentală Al-Qahera News, relatează AFP, citată de Agerpres. Un oficial Hamas a negat că se fac progrese în negocieri.

ACTUALIZARE 13.00. Un oficial al Hamas a declarat luni pentru Reuters că negociatorii nu au înregistrat încă niciun progres în cadrul negocierilor privind o încetare a focului în Gaza, care au loc la Cairo, în Egipt.

"Nu există nicio schimbare în poziţia privind ocupaţia şi, prin urmare, nu există nimic nou în discuţiile de la Cairo", a declarat pentru Reuters un oficial Hamas, care a solicitat anonimatul.

Știrea inițială:

O sursă egipteană de rang înalt citată de media, apropiată serviciilor de securitate egiptene, a raportat „progrese semnificative” în ceea ce priveşte apropierea punctelor de vedere asupra mai multor puncte de dispută în acordul aflat în discuţie, a indicat media.

Delegaţiile Qatarului şi mişcării islamiste palestiniene Hamas au părăsit Cairo şi vor reveni „în termen de două zile pentru a finaliza termenii acordului”, a făcut cunoscut Al-Qahera News.

La rândul lor, delegaţiile americană şi israeliană urmează să părăsească capitala egipteană „în următoarele ore”, iar consultările vor continua în următoarele 48 de ore, potrivit aceleiaşi surse.

În ultimele săptămâni, negocierile care au loc la Cairo şi Doha au stagnat. Hamas şi Israelul se acuză reciproc de obstrucţionarea acestor discuţii indirecte prin mediatorii internaţionali, Statele Unite, Qatarul şi Egiptul.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat pe 7 octombrie, când comandouri ale Hamas au lansat un atac fără precedent în sudul Israelului, soldat cu moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Peste 250 de persoane au fost răpite şi 129 sunt în continuare reţinute în Fâşia Gaza, dintre care 34 au murit potrivit responsabililor israelieni.

Drept represalii, Israelul a promis că va distruge Hamas, pe care, împreună cu Statele Unite şi Uniunea Europeană, o consideră o organizaţie teroristă, şi a lansat intense bombardamente asupra teritoriului palestinian înaintea unei ofensive terestre care a permis soldaţilor săi să avanseze de la nord spre sud în mica fâşie de pământ.

De partea palestiniană, războiul a costat vieţile a 33.175 de persoane în Fâşia Gaza, majoritatea civili, dintre care 38 în ultimele 24 de ore, potrivit Hamas.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri