Un contrabandist ucrainean scoate din țară tinerii speriați de război și mobilizare: „Pur și simplu nu sunt pregătiți să moară”

Data publicării:
Stas este contrabandistul care scoate tineri din Ucraina
Acesta spune că vrea să ajute tinerii oferindu-le o șansă spre viitor. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock

Ucraina are nevoie de un număr mare de recruți pentru a lupta în războiul cu Rusia, însă mulți dintre aceștia nu vor să lupte. Pentru ei există contrabandiști care spun că pot să îi scoată din țară, relatează Sky News

Contrabandiștii nu își fac griji pentru numărul mic de cereri de acest fel. „Stas”, după cum îl știe lumea, ajută oamenii tineri din Ucraina de Vest să ajungă în Europa, adăugând faptul că este capabil să ajute o mică parte din cei care vor să plece din țară. El spune că scopul său este să salveze viețile oamenilor tineri, iar motivația nu este una dintre problemele sale. 

Stas spune că: „Pur și simplu ei nu se simt pregătiți să moară, oamenii tineri nu sunt pregătiți să se îngroape de vii. Așa că ei vin la noi pentru ajutor, într-un număr mare de oameni, nu menționez nume.” Contrabandistul poatră un hanorac și o mască, ascunzându-și fața. Vorbește cu o intensitate mare și este clar că nu îi este rușine cu ceea ce face. 

Acesta organizează „treceri” peste graniță pentru bărbații care încearcă să evite recrutarea în forțele armate în lupta Ucrainei contra Rusia. Îi furișează în cele cinci dintre țările vecine, unde, clienții lui pot să găsească un domiciliu temporar care este sigur și care le oferă liniștea că nu vor fi trimiși înapoi. 

În Ucraina, legea marțială introdusă  după invazia Rusiei, prevede faptul că bărbații cu vârstele cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara. Astfel, Stas ajută și tinerii care vor să nu fie recrutați în forțele armate după doi ani de lupte intense cu Rusia.

Acesta îi ajută pe toți cei care vor să iasă din țară să ajungă la granițele cu România, Republica Moldova, dar și în alte țări vecine precum Ungaria, Slovacia și Polonia. De acolo, aceștia se duc unde vor. Ei pot să caute azil acolo unde ajung sau să plece către altă țară. Oricum, ei nu sunt predați către forțele armate ucrainene. 

Recent, președintele Zelenskyy a semnat legea care coboară limita vârstei de la 27 la 25 de ani. Mai mult, parlamentul din Ucraina urmează să impună o decizie care să accelereze procesul de mobilizare și să elimine scutirile celor care vor să evite înrolarea. Contrabandistul spune că Zelenskyy și generalii lui răpesc viitorul unei întregi generații, adăugând: „Nu vreau să văd oameni tineri murind. Înțeleg că nu sunt un sfânt, dar oamenii vor să treacă granițele și să înceapă să își trăiască viețile. Nu pot să îi refuz.” 

Cum reușește Stas să scoată tinerii din Ucraina

Acesta spune că își selectează clienții în funcție de cât de determinați sunt aceștia să plece. El zice că nimeni nu a vrut să se întoarcă după ce a plecat: „Când încerci să le explici că există niște riscuri, nu vor să audă. Ei vor pur și simplu să își construiască o viață. Le explici că o să fie rece. Dar nu le pasă.”

Costurile pentru aceste călătorii au crescut după ce autoritățile au întărit securitatea la frontiera lor vestică. Să treci pe jos costă 6000 de euro, însă cei care vor să plece primesc o reducere de 2000 de euro dacă sunt dispuși să înoate prin râurile care separă Ucraina de alte țări. Stas spune: „Dacă persoana nu știe să înoate, avem echipament pentru asta, însă există costuri adiționale pentru asta. Cât despre posibilitatea de înec, ei bine, una ca asta nu s-a întâmplat încă. Au fost cazuri de hipotermie însă, mai ales iarna”. 

Controalele mai frecvente de la granițe îi fac misiunea mai dificilă, însă el spune că cea mai mare bătaie de cap a fost introducerea dronelor, acestea fiind „cel mai mare lucru care ne complică treaba. Pentru eliminarea mirosului putem face mai multe manipulări, însă cea mai mare problemă acum sunt dronele”. 

El folosește prelate pentru a ascunde oamenii, însă totul depinde de informatorii lui, aceștia fiind cei se ocupă de evitarea detectătii celor ascunși. Stas refuză să le dezvăluie identitățile. În schimb, contrabandistul a dezvăluit că o parte semnificativă din banii colectați de la cei care evadează ajung la aceste contacte pe care nu le numește. 

Este clar că el face un lucru periculos în munții și văile din vestul Ucrainei. Dacă este prins, Stas poate fi condamnat la închisoare pentru nouă ani. Atunci când este întrebat de ce face asta, dacă o face pentru afaceri sau doar pentru a ajuta oamenii, acesta spune că: „O persoană care înțelege că acești tineri pot fi duși pe front în război, nu întreabă ceva atât de prostesc”.  

Stas este convins că el face ce e mai bine pentru cei care plătesc pentru serviciile sale. Cu toate acestea, probabil mulți se întreabă dacă nu cumva el profită de situația precară a țării. 

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri