Zelenski ceartă Occidentul pentru că ezită să trimită ajutor militar în Ucraina: „E complet inacceptabil”

Data publicării:
volodimir zelenski
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. FOTO: Profimedia Images

După moartea mai multor salvatori ucraineni în urma unui atac al Rusiei la Harkov, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din nord-estul Ucrainei, bombardat intens de ruşi în ultimul timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat joi seară ezitarea Occidentului de a furniza ajutor militar ţării sale ca fiind complet inacceptabilă, scrie DPA, preluată de Agerpres.

„Un nou sistem de apărare antiaeriană ar putea schimba în mod fundamental situaţia”, a afirmat Zelenski într-un mesaj video difuzat joi seara, în care a spus că este recunoscător fiecărei ţări care caută modalităţi de a-i ajuta ţara.

Dar „este complet inacceptabil faptul că atât de multe ţări din lume se gândesc încă la modul în care pot contracara teroarea, deşi nu ar fi nevoie decât de câteva decizii politice”, consideră liderul ucrainean.

Ucraina cere mai multe sisteme de apărare antiaeriană, precum sistemul american Patriot, pentru a-şi proteja mai bine oraşele de atacurile ruseşti care au loc aproape zilnic.

O apărare antiaeriană mai puternică pentru Harkov şi regiunea cu acelaşi nume, precum şi pentru regiunea Sumî şi regiunile din sudul ţării constituie o „necesitate absolut urgentă”, a declarat Zelenski, vorbind despre atacul din noaptea de miercuri spre joi asupra oraşului Harkov.

Un civil a fost ucis joi într-un atac rusesc cu drone asupra unei zone rezidenţiale din Harkov, iar atunci când au sosit serviciile de salvare, a avut loc un al doilea atac aerian rusesc. Trei persoane care au intervenit de urgenţă au murit, a spus el.

„Este o tactică rusească dezgustătoare”, a afirmat Zelenski, transmiţând în mesajul său de pe X (ex-Twitter) condoleanţe rudelor celor ucişi.

Totodată, Volodimir Zelenski a făcut apel la diplomaţii ucraineni să-şi intensifice demersurile în ţările în care se află la post pentru a solicita furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri